Gå direkt till textinnehållet

”Podd bygger väldigt nära relationer till publiken”

Politikreportrarna Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson rekryteras från Expressen från Svenska Dagbladet. ”Det fanns egentligen inget skäl till att sluta på Expressen”, säger Maggie Strömberg.

Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson är två av Sveriges namnkunnigaste politikreportrar, med gemensam bakgrund på magasinet Fokus. De senaste åren har Torbjörn Nilsson arbetat för Expressen, dit också Maggie Strömberg rekryterades från Sveriges Radio för ett år sedan. Under 2020 har de flera gånger haft gemensam byline i tidningen, och de har tillsammans med Viktor Barth-Kron och Tomas Nordenskiöld startat Expressens politikpodd Verkställande utskottet.

Men senare i vår lämnar äkta paret Strömberg och Nilsson Expressen för Svenska Dagbladet.

– Jag har trivts väldigt bra och det fanns egentligen inget skäl att sluta på Expressen. Jag har hunnit med väldigt mycket som också har varit roligt – jag har varit med och etablerat en podd, gjort fördjupande reportage och haft en partiledarintervjuserie, säger Maggie Strömberg.

Så varför sluta?
– Jag har jobbat på Svenska Dagbladet förut, med Anna Careborg som chef, och jag har stort förtroende för henne. Jag har flera tidigare kollegor från Fokus som jobbar där. Sen håller Svenska Dagbladet på med en ny strategi som låter väldigt spännande. Jag är förtjust i att få vara med och bygga upp nya saker. Det senaste året har jag och Torbjörn jobbat mycket ihop, och det vill vi gärna fortsätta att göra.

Vad kommer du att göra på Svenska Dagbladet som du inte gjort för Expressen?
– Det kommer nog att bli ungefär samma sorts fördjupande journalistik om politik som jag ägnat mig åt på Expressen, på SR och sedan jag jobbade på Fokus, och ännu tidigare.

Ni överger podden Verkställande utskottet. Blir det någon ny podd på Svenskan?
– Det kommer det säkert att bli, men det är för tidigt att säga. Ljudet är ju framtiden.

Är det?
– Mediecheferna säger det. Och jo, jag vet att det finns ett stort intresse för den sortens nischade politiska poddar. Jag har ju medverkat i SRs Det politiska spelet också. Podd bygger väldigt nära relationer till publiken, på ett annat sätt än skriven text eller rena nyhetsprogram i radio gör. Ofta när jag kontaktar källor märker jag att de redan har en relation till mig, genom podden.

Fler avsnitt
Fler videos