Po Tidholm: "Normen är problemet"

1 juni, 2015

"Det absolut viktigaste är var man bor, inte var man kommer ifrån." Därför är det svårt att komma åt problemet med var journalistkåren bor genom att rekrytera från landsort eller förort. Det säger författaren och journalisten Po Tidholm.

Att Sveriges journalister är extremt koncentrerade till vissa områden i Stockholm ser Po Tidholm som ett symtom på ett problem.

- Det är ett symtom på att vi har en oerhört stark urban norm i Sverige. Den som bor i ett lyckat medelklassområde kan leva ett ganska autonomt liv i Sverige, intala sig att man är fri. Men bor du utanför storstadsområdena är du inte lika fri längre, du lever i symbios med andra i en kommun som kanske inte funkar som den borde. Allt det som finns i din vardag påminner dig om strukturerna. Det perspektivet förlorar man lätt i Stockholms innerstad, på bara några veckor kan man tappa förståelsen för hur många människor lever, deras livsbetingelser, säger Po Tidholm.

Att bygga bort den geografiska snedrepresentationen genom att rekrytera journalister från landsbygdskommuner eller storstäderna förorter är inte heller lösningen, menar han.

- Det är inte så enkelt. Medierna rekryterar från både förorter och landsbygd, fast inte så mycket som de borde göra. Men då kommer nästa problem, att i samma ögonblick som du får din journalisttjänst köper du en rock på Our Legacy eller en bostadsrätt i Hornstull.

- Men det absolut viktigaste är alltid var man bor, inte var man kommer ifrån.

Så vad göra?
- Eftersom det är normen som är problemet så är det den som måste ifrågasättas. Varför är det identitetsmässigt helt jävla omöjligt att leva på ett annat sätt? Varför misstänkliggörs de som lever ett annat liv?

Hur då till exempel?
- Man tänker aldrig att den som bor i Hallonbergen gör det av egen fri vilja, bara att den personen inte kommit tillräckligt långt. Och den som jobbar på ÖP i Östersund är egentligen en misslyckad DN-journalist.

I Söderhamns kommun, där Po Tidholm är bosatt, bor det 1,1 journalister per 1 000 invånare. I Skarpnäcks stadsdel där jag bor är siffran 7,1, och på Södermalm över 10 journalister per 1 000 invånare.

- Skulle man bryta ner det och titta på var de nationellt verksamma journalisterna på de stora agendasättande redaktionerna bor skulle det se ännu mycket värre ut, säger Po Tidholm.

Så: flytta på er journalister?
- Ungefär så. Många journalister skulle faktiskt kunna bo mera utspritt, man behöver inte bo på Söder bara för att man frilansar för P3 och Nöjesguiden. Det är fullt möjligt från Katrineholm eller Sätra också.

Hur påverkas bevakningen av var vi bor, menar du?
- Det är jättesvårt att veta hur mycket det påverkar perspektiv, men jag tror att det gör det.

- Jag tyckte när jag bodde i Stockholm att jag hade ett landsbygdsperspektiv eftersom jag bott mina första 18 år på landsbygden. Men efter att ha flyttat tillbaka har jag fått inse att så var det inte alls. Det handlar både om hur man internaliserar bilder och så vidare, men framför allt om vad man möter i sin vardag. Vem har makten över vardagen? Är det du själv, kan du välja skola till dina barn? På landet kan du inte shoppa runt i välfärden som i alla större städer. Här avgör politiken.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av christian catomeris mån, 2015-06-01 16:33
Kloka tankar. Men det viktigaste var man bor? Måste invända. I mittyrkesliv tror jag det helt avgörande har varit min uppväxt, min familjehistoria och de värderingar jag fått med mig därifrån. Att jag nu arbetar med två dokumentärer om migration och människovärde har ärligt talat inte smack att göra med var jag bor. Snarare då på grund att jag är barnbarn och barn till personer som tvingats lämna sina hemländer för att söka finna ett värdigt liv, om nu man bara ska nämna en orsak.
Inlagt av katrin mån, 2015-06-01 16:57
Om man har råd vill man självklart bo nära sitt jobb, särskilt om det är i city. Det är naturligt och känns märkligt att fokusera på det. Tag istället och flytta JMK till Hjulsta, SR till Rågsved och SVT till Upplands-Väsby. Fortsätt på liknande sätt med resten av medierna. Det hjälper kanske inte landsbygden men förändrar mediebilden i Sthlm city. Ansvaret bör läggas på de stora tunga medieföretagen.
Inlagt av Marre tis, 2015-06-02 14:38
Catomeris: Ens bakgrund spelar stor roll, men även var man bor och verkar spelar stor roll. Man cementeras ju helt klart i sin världsbild om man både jobbar och bor bland likasinnade. Det är tydligt att svenska journalister lever i en bubbla där både kollegor och grannar skapar en åsiktmässig ekokammare där ett visst åsiktspaket är det enda socialt acceptabla. När alla man möter tycker likadant, vad är sannolikheten att man ifrågasätter dessa åsikter? Speciellt om åsikterna reduceras till termer av "gott" och "ont". Att arbeta med dokumentärer om "migration och människovärde" är ärligt talat nog i högsta grad kopplat till var du bor. Jag hade blivit betydligt mer förvånad om en journalist med invandrarbakgrund bosatt i Årsta hade gjort dokumentärer om... tja, precis vad som helst annat. För det hade nämligen utmanat normen.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies