Gå direkt till textinnehållet

Po Tidholm: ”Normen är problemet”

"Det absolut viktigaste är var man bor, inte var man kommer ifrån." Därför är det svårt att komma åt problemet med var journalistkåren bor genom att rekrytera från landsort eller förort. Det säger författaren och journalisten Po Tidholm.

Att Sveriges journalister är extremt koncentrerade till vissa områden i Stockholm ser Po Tidholm som ett symtom på ett problem.

– Det är ett symtom på att vi har en oerhört stark urban norm i Sverige. Den som bor i ett lyckat medelklassområde kan leva ett ganska autonomt liv i Sverige, intala sig att man är fri. Men bor du utanför storstadsområdena är du inte lika fri längre, du lever i symbios med andra i en kommun som kanske inte funkar som den borde. Allt det som finns i din vardag påminner dig om strukturerna. Det perspektivet förlorar man lätt i Stockholms innerstad, på bara några veckor kan man tappa förståelsen för hur många människor lever, deras livsbetingelser, säger Po Tidholm.

Att bygga bort den geografiska snedrepresentationen genom att rekrytera journalister från landsbygdskommuner eller storstäderna förorter är inte heller lösningen, menar han.

– Det är inte så enkelt. Medierna rekryterar från både förorter och landsbygd, fast inte så mycket som de borde göra. Men då kommer nästa problem, att i samma ögonblick som du får din journalisttjänst köper du en rock på Our Legacy eller en bostadsrätt i Hornstull.

– Men det absolut viktigaste är alltid var man bor, inte var man kommer ifrån.

Så vad göra?
– Eftersom det är normen som är problemet så är det den som måste ifrågasättas. Varför är det identitetsmässigt helt jävla omöjligt att leva på ett annat sätt? Varför misstänkliggörs de som lever ett annat liv?

Hur då till exempel?
– Man tänker aldrig att den som bor i Hallonbergen gör det av egen fri vilja, bara att den personen inte kommit tillräckligt långt. Och den som jobbar på ÖP i Östersund är egentligen en misslyckad DN-journalist.

I Söderhamns kommun, där Po Tidholm är bosatt, bor det 1,1 journalister per 1 000 invånare. I Skarpnäcks stadsdel där jag bor är siffran 7,1, och på Södermalm över 10 journalister per 1 000 invånare.

– Skulle man bryta ner det och titta på var de nationellt verksamma journalisterna på de stora agendasättande redaktionerna bor skulle det se ännu mycket värre ut, säger Po Tidholm.

Så: flytta på er journalister?
– Ungefär så. Många journalister skulle faktiskt kunna bo mera utspritt, man behöver inte bo på Söder bara för att man frilansar för P3 och Nöjesguiden. Det är fullt möjligt från Katrineholm eller Sätra också.

Hur påverkas bevakningen av var vi bor, menar du?
– Det är jättesvårt att veta hur mycket det påverkar perspektiv, men jag tror att det gör det.

– Jag tyckte när jag bodde i Stockholm att jag hade ett landsbygdsperspektiv eftersom jag bott mina första 18 år på landsbygden. Men efter att ha flyttat tillbaka har jag fått inse att så var det inte alls. Det handlar både om hur man internaliserar bilder och så vidare, men framför allt om vad man möter i sin vardag. Vem har makten över vardagen? Är det du själv, kan du välja skola till dina barn? På landet kan du inte shoppa runt i välfärden som i alla större städer. Här avgör politiken.

Fler avsnitt
Fler videos