FOTO: Tomas Ohlsson

PO hotad efter artikel om tunnelbanerånaren

24 september, 2012

Pressombudsmanen Ola Sigvardsson har utsatts för hot efter att ha skrivit ett debattinlägg om tunnelbanerånaren i Stockholm.

Utanför Ola Sigvardssons bostad i Stockholm hade någon eller några målat ett tunnelbane-spår. På spåret låg en bild av den person som misstänks ha stulit från en medvetslös man som ramlat ner på tunnelbanespår, utan att hjälpa honom. Över bilden och spåret hade djurblod hällts, skriver Medievärlden.


Ola Sigvardsson har anmält händelsen till polisen.
– Polisen har sagt att jag ska vara försiktig, för det är utan tvekan riktat mot mig, säger Ola Sigvardsson.
Han är helt övertygad om att målningen på trottoaren är kopplad till den debattartikel han publicerade i Medievärlden där han resonerar om det lämpliga i att publicera bilder på misstänkta brottslingar innan de gripits av polisen.
– Det jag skrev ledde först till att Medievärldens kommentarfält fylldes med aggressiva påhopp om att jag borde få känna på hur det är att bli lemlästad och att jag borde kastas ner på tunnelbanespåret. Temat i inläggen var att jag ingick i en konspiration att inte exponera invandrare då de begår brott. I texten tar jag upp mediers roll, om man ska publicera identiteten innan personen är gripen. Jag har inte skrivit om etnicitet. Det är något som de läste och tolkat in, säger Ola Sigvardsson.
En högerextrem grupp på Facebook har tagit på sig ansvaret för händelsen.

– Alla hot som riktas mot yttrandefriheten måste fördömas, säger Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande.

”Det är nu extra viktigt att branschen fördömer attacken och istället fortsätter lyfta fram behovet och vikten av pressetisk debatt när det gäller svåra publicistiska beslut. Det här ska inte skrämma oss utan tvärtom”, säger Jeanette Gustafsdotter, VD för Utgivarna i ett pressmeddelande.

 

Taggar: Ola Sigvardsson, PO

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Andreas A mån, 2012-09-24 20:55
Det finns utan tvekan ett publicistiskt ansvar när det kommer till dessa frågor.Undrar bara om det är media eller publiken som sköter ansvaret? Svensk media har problem! Vi kan inte sköta vårat arbete men samtidigt skall vi rapportera.Vågar man möta läsarna på riktigt?Är vi ansvariga för detta eller är det samhällsklimatet?Svåra frågor med luddiga svar som måste behandlas.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies