Gå direkt till textinnehållet

PO ger sig in i debatten om morden på Ikea

Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson går till skarp motattack mot de krav som ställts av bland andra ledarskribenter, att medierna borde rapportera om misstänktas nationalitet och religiositet, efter knivmorden på Ikea i Västerås.

I en artikel på DN Kultur angriper Ola Sigvardsson SvDs ledarskribent Per Gudmundson för en tweet som Gudmundson skrivit i samband med en diskussion om dubbelmordet på Ikea i Västerås. ”Själv vill jag att ursprung rapporteras mer. Nationalism, kultur och religiositet är betydande faktorer vid en hel del våld”, skrev Per Gudmundson i tweeten.

Flera redaktioner har de senaste dagarna fått motta mycket kritik från läsare, tittare och lyssnare för att man inte gett fler detaljer kring mordet.

Ola Sigvardsson anser att mycket talar för att medierna har fattat riktiga pressetiska beslut i sina publiceringar om morden, och varnar för att förändra presstiken:

”Det oroande är om detta fall tas som intäkt för att flytta gränsen för vad som bör publiceras. Att ge efter för skallen om att allt ska ut. Ett samhälle där allt ska publiceras, utan hänsyn till den enskilda människan, blir ett mycket obehagligt samhälle att leva i. För alla”, skriver Ola Sigvardsson.

Fler avsnitt
Fler videos