Gå direkt till textinnehållet

Personuppgifter röjdes på Journalistförbundets hemsida

Personuppgifter samt uppgift om medlemskap i Journalistförbundet röjdes för fem medlemmar på grund av ett tekniskt fel på förbundets hemsida. Förbundet har gjort en anmälan till Datainspektionen om en personuppgiftsincident och har tillfälligt stoppat inloggningen på sajten, uppger kommunikationschefen Jacob Lapidus (bilden).

I fredags drabbades Journalistförbundet av tre olika tekniska fel på hemsidan. Ett av dem, ett problem med en uppdatering av en plugin-modul ledde till att hemsidan cachades, lagrades, på ett felaktigt sätt. Det medförde i sin tur att fem medlemmar som loggade in på hemsidan i helgen fick se personuppgifter från fem helt andra medlemmar.

– Vi kunde se att det blev fel och stängde av det inloggade läget. De fem som hade fått se andras personuppgifter hörde själva av sig till oss, berättar Jacob Lapidus, kommunikationschef på Journalistförbundet.

Uppgifterna som röjdes för de fem medlemmarna var namn, personnummer, adress och så förstås att de fem är medlemmar i Journalistförbundet.

Annons Annons

– Det är naturligtvis det allvarligaste av allt. Medlemskapet är hemligt. Vi har tagit kontakt med de vars uppgifter röjts och informerat om händelsen, säger Jacob Lapidus.

Hur reagerade de?
– De ställde några frågor, men deras reaktion var förhållandevis lugn. Några av de fem som upptäckte felet och hörde av sig var dock upprörda, inte minst eftersom de misstänkte att deras personuppgifter skulle kunna läcka ut. Det här är en allvarlig incident och det var därför vi behövde stänga det inloggade läget.

När kommer det att vara möjligt för medlemmar att logga in igen?
– I morgon. Felet är åtgärdat, men vi vill att webbyrån ska ta reda på exakt varför detta hände, innan vi öppnar det inloggade läget igen.

Journalistförbundet har gjort en anmälan om en personuppgiftsincident till Datainspektionen i enlighet med dataskyddsförordningen.

De övriga två felen som inträffade i fredags var dels ett serverproblem, dels ett certifikatproblem som ledde till att hemsidan kortvarigt gick ner. Det sistnämnda problemet berodde på att tidningen Journalistens sajt fått problem med ett säkerhetscertifikat som gjorde att Journalisten.se låg nere över helgen, och det påverkade även förbundets hemsida.

Fler avsnitt
Fler videos