Personalen var emot
bemanningsföretaget

21 mars, 2012

Journalistklubbarna på Svenska Dagbladet och Aftonbladet reserverade sig mot Schibsted Sveriges beslut att starta ett internt bemanningsföretag.

I samband med beslutet överräckte klubbstyrelsen på Svenska Dagbladet en namninsamling som gjorts på redaktionen. Totalt har 88 personer skrivit under.

"Det har skapat jättestor oro"
Jenny Ågren, ordförande i Aftonbladets journalistklubb, berättar att beslutet har skapat stor oro på redaktionen:

- Vi har 35 journalister som är bemanningsanställda via Mediakompetens som nu undrar vad som kommer att hända med dem. De flesta av dem har ganska långa kontrakt och jag är rädd för att många kommer att få vänta tills kontrakten löper ut innan de får besked om de ska få jobba vidare på Aftonbladet, säger Jenny Ågren.

- Vi vet inte hur de har tänkt sig att lösa frågan om Mediakompetens. Det här har skapat en jättestor oro.

Finns det inte en fördel med att ha bemanningsföretag inom Schibsted i stället för att förlita sig på ett externt bolag?

- Jo, det är ganska mycket pengar som Schibsted betalar till Mediakompetens, och då säger man att man hellre vill behålla de pengarna inom koncernen. Och för oss blir det kanske lättare att förhandla fram bättre villkor för de bemanningsanställda när det är samma motpart.

Finns det någon risk att villkoren blir sämre för de anställda i det nya bemanningsföretaget än vad de i Mediakompetens har i dag?

- Nej, det är nästan omöjligt att ha sämre villkor än de bemanningsanställda har i Mediakompetens, säger Jenny Ågren.

Svenska Dagbladets journalistklubb skriver i ett uttalande:

”Vi framförde att vi är negativa till hur bemanningsföretag systematiskt används för att fylla både kortsiktiga och långsiktiga vakanser, och lade samtidigt fram vår syn på vad detta innebär för sammanhållningen på redaktionen.”

Klubbstyrelsen på SvD kommer att ha ett extrainsatt möte för att diskutera hur man ska förhålla sig till beslutet i det fortsatta fackliga arbetet.

Representanterna för Svenska Dagbladets och Aftonbladets fackklubbar reserverade sig mot beslutet att starta ett internt bemanningsföretag.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies