Påstådd våldsverkare
”demoniserades”

17 maj, 2016

MEN-beslut Pressens Opinionsnämnd (PON) klandrar Xtra Borås för att brutit mot god publicistisk sed för att ha pekat ut en man som påståtts misshandlat en 90-årig kvinna, samt ”demoniserat” honom.

I juni 2015 publicerade Xtra Borås en artikel där en namngiven 90-årig kvinna uppgav att hon blivit misshandlad av en granne i samband med en dispyt om gräsmattans skötsel. Enligt kvinnan ska grannen ha slängt henne bakåt i marken och sedan ryckt upp henne och gett henne ”en smäll” så att hon sett stjärnor. Enligt den 90-åriga kvinnan ska mannen även ha sagt till henne: ”Din jävla kärring, du har levt på övertid och skulle ha varit död.”

Mannen, som inte getts möjlighet att kommentera påståendena, anmälde tidningen till Allmänhetens Pressombudsman (PO) som anser att artikeln ställer sig reservationslöst bakom kvinnans berättelse, med formuleringar som ”NN misshandlades av sin granne mitt framför väninnorna”. Särskilt allvarligt anser PO att det är att anmälaren inte fått kommentera det påstådda citatet som anmälaren ska ha yttrat. ”Att redovisa vad anmälaren påstås ha svarat fyller närmast funktionen att demonisera honom ytterligare”, skriver PO i sin bedömning.

I artikeln uppgavs mannens ålder. Bilder från bostadsområdet låg i anslutning till artikeln. Anmälaren har därför pekats ut för en krets i området där han bor, och har tillfogats en oförsvarlig publicitetsskada av den reservationslösa beskrivningen av den påstådda misshandeln, ”men i synnerhet av återgivandet av vad anmälaren påstås ha sagt till kvinnan”, enligt PO.

PON delar POs bedömning och klandrar Xtra Borås för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Taggar: Xtra Borås, PON, PO
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies