Gå direkt till textinnehållet

”Partierna ska inte få skälla på varandra”

På söndag sänder SVT för första gången en två timmar lång klimatutfrågning med samtliga riksdagspartier. ”Vi vet att det finns ett behov hos tittarna att få veta vad som händer och vad partierna har för ambitioner”, säger programledaren Camilla Kvartoft.

Åtta politiker, nio forskare, två programledare och drygt två timmars sändning. Det är uppställningen till SVTs klimatpolitiska hearing som sänds på söndag kväll. Politikerna som frågas ut är de klimatpolitiska talespersonerna. Programleder gör Agendas Camilla Kvartoft och vetenskapsredaktionens Johan Bergendorff.

– Det vi tror och hoppas är att hitta en ny form. En del av våra tittare tycker att det är jobbigt att politiker i debatter så mycket fokuserar på svagheter i motståndarnas förslag. Så ska det inte bli här: det är ingen debatt. Det ska bli spännande att se om vi kan uppnå det vi vill, att man ska mycket klokare och få mycket mer konkreta svar, säger Johan Bergendorff.

Camilla Kvartoft brukar programleda SVTs partiledardebatter.

Hur tycker du att klimatfrågorna brukar fungera i dem? Blir det bra?
– Det är svårt överhuvudtaget att komma speciellt långt och fördjupa diskussionen i partiledardebatter, eftersom det är åtta partiledare som alla har sin agenda, vill få fram sina hjärtefrågor och gärna upprepar samma sak. Det här är ett försök att komma lite längre. Vi ska inte ha en debatt. Den här gången ska partierna inte få prata om varandras politik och skälla på varandra, utan verkligen berätta om sitt eget partis lösningar, säger Camilla Kvartoft.

– En anledning till att vi gör det här är att vi vet att det finns ett behov hos tittarna att få veta vad som händer, vad partierna har för ambitioner, och om man kommer att klara de här klimatmålen.

Utgångspunkten för utfrågningen är att sju av åtta riksdagspartier är överens om Sveriges klimatmål om noll utsläpp år 2045. Men hur ska det gå till konkret? Forskare och politiker kommer att få svara på vad som behöver göras inom fyra områden: transporterna, maten, industrin/prylarna och elen.

Det är väldigt tekniska frågor med hög detaljnivå. Hur gör ni för att det ska bli tittarvänligt?
– Vi kommer att ha korta inslag och har naturligtvis preppat de medverkande forskarna så att vi begriper vad de säger – då hoppas vi att tittarna gör det också, säger Johan Bergendorff.

Medverkande politiker är Jens Holm (V), Lorentz Tovatt (MP), Rickard Nordin (C), Helena Gellerman (L), Kjell-Arne Ottosson (KD), Jessica Rosencrantz (M), Martin Kinnunen (SD) och Jytte Guteland (S), Europaparlamentariker.

Fanns det någon ambition från början att i stället fråga ut partiledarna – är det här för svårt för dem?
– Nej, vi gick direkt ut och frågade de klimatpolitiska talespersonerna. Vi tänker att det kan finnas en poäng med att ha de politiker som jobbar med de här frågorna dagligen, som är ännu kunnigare och mer insatta, säger Camilla Kvartoft.

Fler avsnitt