Gå direkt till textinnehållet

Parlamentet klandras för älgselfie-kollage

En privatperson blev förlöjligad och förknippad med en negativ nyhet när TV4s humorprogram Parlamentet använde en sju år gammal bild på honom och en älg, slår Mediernas Etiknämnd fast.

I ett avsnitt av Parlamentet i höstas uppmärksammades nyheten att polisen uppmanat allmänheten att sluta ta selfies med älgar, eftersom vissa djur blivit så stressade att de behövt avlivas.

En rubrik från Expressen visades, med en inklippt bild på en man och en älg. Mannen på bilden anmälde publiceringen till Allmänhetens medieombudsman, MO. Han hade tagit selfien med älgen för sju år sedan i en älgpark, skickat in den till SVT och då vunnit ett pris. Nu kände han sig utpekad när bilden kopplades till en negativ nyhet (avlivade älgar).

MO konstaterar att inget signalerade för tittaren att bilden som Parlamentet visade rörde sig om ett montage och att det därför kunde det uppfattas som att mannen på bilden varit en av de personer som polisen syftat på och som indirekt kunde ha orsakat att älgar behövt avlivas.

Annons Annons

TV4 har därmed pekat ut anmälaren i ett sammanhang som varit negativt för honom. Att det i Parlamentets programformat finns en mycket stor frihet att ironisera och kritisera väger inte upp den skada det inneburit för anmälaren, enligt MO.

MEN delar MOs uppfattning om att mannen orsakats en oförsvarlig publicitetsskada genom att ha ”blivit förlöjligad och förknippad med en nyhet av negativ karaktär”, och klandrar TV4.

Fler avsnitt
Fler videos