Gå direkt till textinnehållet

Pappersbristen kan bli akut i februari

Strejken på det finska pappersbolaget UPM kan leda till pappersbrist för svenska tidskrifter i februari. Det uppger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter.

Den 1 januari gick UPMs fyra pappersbruk ut i strejk. Företaget levererar ungefär hälften av det papper som svenska tidskrifter använder. Strejken förväntades först pågå till den 22 januari, men i slutet av förra veckan kom beskedet att strejken förlängs till den 5 februari, om inte parterna når en överenskommelse. Det kan ställa till rejäla problem för den svenska tidskriftsbranschen.

– UPM är en stor leverantör till vår bransch. Det är allvarligt. De flesta av våra medlemmar har lyckats hitta lösningar för januari, men om strejken drar in i februari kommer flera att få problem med att hitta tryckpapper, säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter.

Under förra året uppstod pappersbrist i Sverige efter nedstängning av flera pappersbruk, bland dem SCAs pappersmaskiner i Ortviken och Stora Ensos pappersbruk i Kvarnsveden. Efterfrågan på papper har ökat i hela Europa under 2021.

Annons Annons

– Pappersbristen har lett till kraftiga prisökningar. Papperspriserna har också stigit som en följd av höga elpriser. Den här strejken kommer verkligen olyckligt för våra medlemsföretag, säger Kerstin Neld.

Fler avsnitt
Fler videos