P4 fällt för gynnade av ny bok

2 maj, 2012

GRN-beslut En känd medieprofil var gästprogramledare i programmet Ring så spelar vi i P4 och delade ut sin nya bok i en lyssnartävling. Granskningsnämnden för radio och TV anser att det rör sig om otillbörligt kommersiellt gynnande.

.rogrammet är en frågetävling där man får önska musik. Den aktuella gästprogramledaren intervjuades innan programmet om sin nya bok. Under frågetävlingen delades priser ut till de som ringde in till programmet. Vid fyra tillfällen delade programledaren ut sin egen bok som bonus till de tävlande.

Programmet anmäldes till Granskningsnämnden.

Sveriges Radio försvarade sig med att författaren nyligen debuterat med sin bok om som handlar om hennes erfarenhet som mamma och att det fanns ett informationsintresse att berätta om boken. SR påpekar vidre att det inte förekom någon uppmaning att köpa boken.

Granskningsnämnden anser dock att det rör sig om otillbörligt gynnade och SR ska betala en avgift på 50 000 kronor.

Taggar: GRN, SR, P4

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies