P1 Medierna fällt för
inslag om Daily Mail

4 oktober, 2016

GRN-beslut Granskningsnämnden har fällt ett inslag i Medierna om Daily Mails bevakning av ett mord i Sverige. Inslaget strider mot kravet på opartiskhet, anser nämnden.

Inslaget, som sändes i Sveriges Radio P1 Medierna den 6 februari, handlade om brittiska mediers bevakning av ett mord på ett boende för ensamkommande flyktingbarn I Sverige. Mordet fick enligt inslaget stor uppmärksamhet i brittiska medier.

Daily Mail publicerade namn och bild på den misstänkte gärningsmannen, men en del av artiklarna gick efter ett tag inte att komma åt på webben från Sverige. Det ledde till en debatt om censur och mörkläggning, främst i så kallade alternativmedier, enligt Medierna.

I inslaget nämns bland annat ett inlägg på en blogg som Medierna beskriver har ”den senaste tiden allt mer glidit in på en invandringsfientlig linje”. Personen som driver bloggen fick inte höra beskrivningen förrän inslaget sändes och kunde inte bemöta kritiken. Därför strider inslaget mot kravet på opartiskhet, anser Granskningsnämnden. Att Medierna sände en rättelse veckan efter ändrar inte bedömningen, enligt nämnden. 

GRN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies