”Detta är ett krig där informationen själv är en måltavla”, säger RSFs Christophe Deloire. FOTO: Hanna Lundquist

Över 50 ryska krigsbrott mot journalister i Ukraina anmälda till Haag

30 maj, 2022

Kriget i Ukraina Reportrar utan gränser har lämnat in sin femte anmälning om krigsbrott till Internationella brottmålsdomstolen i Haag sedan kriget i Ukraina startade.

Reportrar utan gränser (RSF) har registrerat över 50 attacker som kvalificerar som krigsbrott mot journalister och medier i Ukraina sedan den 24 februari.

”De ryska beväpnade styrkorna för ett totalt krig mot nyheter och information”, skriver RSF i ett pressmeddelande i samband med att organisationen i fredags lämnade in sin femte anmälan om krigsbrott till Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

De 50 krigsbrotten rör:

  • 7 dödade journalister
  • 9 skadade journalister
  • 13 frihetsberövade journalister
  • 13 förstörda eller skadade tv-torn och redaktioner

RSFs dokumentation visar också att minst 48 journalister beskjutits av ryska soldater under kriget och RSF uppger att vid minst 18 av tillfällena har journalisterna varit måltavlor för beskjutningen. De övriga 30 tillfällena rör situationer där journalister varit inbäddade med ukrainska styrkor eller där journalister befunnit sig på platser som attackerats av ryskt artilleri eller bomber.

”Detta är ett krig där informationen själv är en måltavla: sändningsutrustning bombas, journalister är inte bara måltavlor som nyhetsförmedlare, men blir också kidnappade, torterade, hotade och till och med avrättade. Ryssland uppvisar en beslutsamhet att kontrollera all information och tysta de som bestrider den officiella propagandan, genom att tillgripa den sortens våld som är karakteristiskt för krigsbrott”, säger RSFs generalsekreterare Christophe Deloire i ett uttalande.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Kriget i Ukraina

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies