Gå direkt till textinnehållet

Över 30 journalister i hungerstrejk

Över 30 sudanesiska journalister hungerstrejkar i protest mot att deras tidning El Tayar stängs ner av landets regering. Samtidigt väntar tidningens chefredaktör på en dödsdom.

I tisdags påbörjade över 30 journalisterna en hungerstrejk i protest mot att deras tidning El Tayar har stängts ner och förbjudits av regeringen.

”Vi vill belysa de svårigheter det innebär att vara journalist i Sudan och de begränsningar av pressfriheten som finns i det här landet”, säger El Tayars redaktionschef Khalid Fathi enligt the Guardian.

Samtidigt väntar tidningens chefredaktör Osman Marghani på en eventuell dödsdom. Han, tilsammans med en annan chefredaktör, står anklagade för att ha en regeringsfientlig agenda.

”Det bästa vi kan hoppas på är att denna fredliga protest sprider sig bland det sudanesiska folket”, säger Osman Marghani i ett uttalande från sitt hem där han inväntar sin dom.

Läget för den sudanesiska presskåren har varit dåligt länge, ända sedan president Omar al-Bashir tog makten i en militärkupp 1989. Sudan rankas som 174 av 180 länder på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.   

Fler avsnitt
Fler videos