Gå direkt till textinnehållet

Öst Media omorganiserar igen – mer resurser lokalt

NTM-ägda mediebolaget Öst Media skrotar sitt webbnav och återinför lokala utgivare på fem titlar. ”Vi återför resurser lokalt”, säger vd Nils Olauson.

Öst Media som ägs av NTM, med säte i Norrköping, ger bland annat ut dagstidningarna Östgöta Correspondenten, Norrköpings Tidningar, Västerviks-Tidningen, Vimmerby Tidning/Kinda-Posten, Folkbladet och Motala Vadstena Tidning.

I våras gick Öst Media som första titlar inom NTM över till det nya egenutvecklade redaktionella systemet med algoritmstyrd print och sajter. Arbetsgivaren ville frigöra reporterkraft – klubbarna varnade för att det i stället skulle läggas mer jobb på reportrarna.

Nio månader efter skiftet förändrar Öst Media sin organisation. Dagstidningarna får egna utgivare, och det gemensamma webbnavet läggs ned. Sajterna ska i stället skötas lokalt.

Annons Annons

– Vi lägger ned centrala funktionerna och använder resurserna lokalt, säger Nils Olauson, publisher för Öst Media.

Sju tjänster flyttar från webbnavet i Norrköping till de lokala titlarna, och fem utgivare tillsätts.

– Det ena skälet är att det är det lokala materialet som gör oss unika, ingen annan gör det. Vi tror att vi måste vara närmare publiken för att vara relevanta. Den andra delen är att tekniken nu gör den här förändringen möjligt. Vi behöver inte längre lägga lika mycket resurser på papperssidor och sajter, säger Nils Olauson.

Två journalisttjänster försvinner i samband med omorganisationen, men inga varsel har lagts och syftet är enligt Olauson inte att spara pengar utan att fortsätta bygga prenumerationsaffären starkare.

– Pandemin har skyndat på utvecklingen. Som det ser ut nu går vi mot 70 procents intäkter från prenumerationsaffären kommande år. För några år sedan var det tvärtom, merparten kom från annonser. Nu är det vad vi gör för journalistik som spelar roll. Det är den känslan jag försöker förmedla till redaktionerna: det hänger på oss!

Enligt Nils Olauson har tio journalister valt att sluta eller gå i pension i samband med omorganisationen, samtidigt som åtta nya journalister rekryteras.

– Vi komptensväxlar. Våra nya redaktionella ledord handlar om granskande, engagerandeguidande och konstruktiv journalistik. Det ställer högre krav, vissa medarbetare har känt att de inte varit redo för det. Vi riktar oss också i högre grad mot yngre läsare, säger Nils Olauson.

Sidproduktionen ligger kvar centralt inom NTM i Norrköping. Och Öst Medias gemensamma livehub, som framför allt sänder sport, blir kvar.

Som ett led i den nya redaktionella inriktningen har NT och Corren fått fem specialreportrar vardera.

– De får extra ansvar för fördjupande material, granskningar och nya grepp. De ska också vara transparenta utåt, berätta i sociala medier hur vi jobbar.

– Tidigare har man speciellt på mindre titlar varit antingen chef eller reporter. Nu skapar vi den här titeln och låter reportrar kliva fram och ta större plats, säger Nils Olauson.

Journalisten söker journalistklubben vid Öst Media.

Enligt Nils Olauson har förhandlingarna varit konstruktiva och konfliktfria, men man skildes i oenighet.

– Klubben i Norrköping kan inte gå med på att vi blir färre i Norrköping. Det har också funnits en oro för att det blir ett a- och ett b-lag när vi inför specialreportrar, säger Nils Olauson.

Nya chefredaktörer inom Öst Media blir Maria Kustvik, Corren, Fredrik Lagerqvist, NT, Therese Trogen, MVT samt Christoffer Nielsen, Västerviks-Tidningen. Vem som blir utgivare för Vimmerby Tidning är inte klart.

Malin Perk tar över som chefredaktör på Folkbladet efter Widar Andersson.

Den nya organisationen träder i kraft den 11 januari.

Fler avsnitt
Fler videos