Gå direkt till textinnehållet

”Orvesto missar en tredjedel av våra läsare”

Pensionärernas Riksförbund PRO har 400 000 medlemmar. Men enligt Orvestos senaste mätning har PROs medlemstidning PRO-Pensionären bara 256 000 läsare. Orsaken är att de över 80 år inte ingår i mätningen. ”Orvesto skapar en medial ättestupa”, säger PRO-Pensionärens chefredaktör Bettan Andersson.

Orvesto Konsument har ändrat ålderskategorier i årets mätning av mediekonsumtionen. Tidigare var de intervjuade mellan 15 och 79 år.

Eftersom det krävs målsmans tillstånd att intervjua personer som är 15 år eller yngre har Orvesto i stället valt att intervjua personer mellan 16 och 80 år. Något som har gynnat PRO-pensionären som får med fler av sina läsare i Orvesto.

Bettan Andersson, chefredaktör på PRO-pensionären anser att man borde höja åldrarna för att täcka in den faktiska läsningen.

Annons Annons

– Orvesto missar en tredjedel av våra läsare. Vi har 120 000 medlemmar till som läser tidningen som är mellan 80 och 90 år, och 15 000 medlemmar över 90 år. De ingår inte i underlaget, säger Bettan Andersson.

Hon anser att medieföretagen borde uppmärksamma problemet med de att de äldre läsarna inte räknas.

– Det blir en medial ättestupa och tidningarna får en felaktig världsbild av Orvesto. Pensionärerna är den enda åldersgrupp som ökar i Sverige. Jag har jobbat inom Bonniers i många år, och målsättningen har länge varit att sänka målgruppens ålder, att få en föryngring. Man vill inte ha för hög medelålder bland läsarna eftersom de ”försvinner”. Jag tror att det är fel tänkt. Pensionärerna är piggare i högre utsträckning och de är aktiva.

– Jag var tidigare chefredaktör på Allt om Trädgård där det fanns en sådan ambition, men det går ju inte att sänka målgruppsåldern för en trädgårdstidning till 35-40 år. 35-åringar har inte tid att pyssla i trädgården, säger Bettan Andersson.

Hon berättar att PRO-pensionären inte drabbats av annonssvackor som andra förlag och dagspress de senaste åren, eftersom man har en väl definierad grupp av äldre som läser tidningen.

Hon har sedan hon började på PRO-Pensionären för fyra år sedan försökt förmå Orvesto att inkludera äldre personer i undersökningen, utan framgång.

– Det är viktigt att påpeka att åldersgränserna är inte bara diskriminerande för läsarna utan även en orsak till den rasande okunskap om Sveriges demografi som finns i förlagshusen.

Fler avsnitt
Fler videos