Gå direkt till textinnehållet

Oro i Norrland när SVT vill öka i Stockholm

SVTs planer att minska antalet sändningsorter för att få råd att flytta ut i förorten har mötts av oro i Norrland. I TV-huset i Stockholm är ABCs redaktionschef Geronimo Åkerlund i stället otålig.  – De här lokalerna är jättebra – om man hårdbevakar Lidingöbron. Vi måste komma närmare folks vardag.

Är Sveriges Televisions regionalnyheter relevanta för dagens svenska samhälle?
Inte enligt den utredning av regional-TV som gjorts inom företaget. Den pekar i flera riktningar. Mot mer webb, men framför allt mot fler lokalredaktioner, på nya platser. SVT ska ut i förorterna och runt de stora städerna. Till platser som Södertälje och Helsingborg, Järvafältet, Rosengård och Ange­red.
– Verkligen på tiden, säger Geronimo Åkerlund, redaktionschef på ABC, nyheterna för Stockholm och Uppsala.
– Det är helt ogörbart för oss att på ett relevant sätt bevaka ett område med 2,5 miljoner invånare. Över stora delar av Stockholmsområdet råder extrem medieskugga.

Han pekar på att stora kommuner som Solna, Huddinge och Haninge i princip bara bevakas av gratistidningen Mitt i.
– I vilken annan stad i Sverige som helst av samma storlek hade det funnits flera dags­tidningar. Kommunbevakningen är ett ­sorgebarn i Stockholm. Att TV4 väljer att lägga ner sina lokal­nyheter är sorgligt. Folk i Stockholm förtjänar bättre och mer lokal­journalistik.
Geronimo Åkerlund har suttit i mediedebatter i Husby – före upploppen i våras – och fått höra att SVT ”skiter i förorten”, där han själv bott men nu ses som en företrädare för etablissemanget. Han tycker själv att ABC gör ett så gott jobb de kan, men resurserna gör att bevakningen av såväl förorterna som de många kommunerna i regionen blir utsmetad.
– Det blir något besök per månad. Vi kommer på besök, upplevs som tillfälliga gäster.

För en relevant bevakning krävs fysisk närvaro på en plats, tror Geronimo Åkerlund. Han spekulerar i ett scenario där ABC lämnar TV-huset på Gärdet och i stället finns i Södertälje och i Rinkeby. Det tycker han vore en bra utveckling.
– De här lokalerna är jättebra – om man hårdbevakar Lidingö­bron. Vi måste komma närmare folks vardag. Och vi kan inte jobba likadant om fem år som vi gör i dag. Då har vi misslyckats. Vi måste bli mer lokala, bevaka de stora regionala frågorna på ett annat sätt.
Men om det i slutändan blir ordentliga redaktioner på Järvafältet och i Södertälje, bara en tummetott i form av en nyrekryterad förortsreporter, eller något däremellan, är för tidigt att svara på.

Annons Annons

Danielle Langert, mångårig reporter på ABC, tycker att det vore bra med en redaktion längre söderut i länet. Ju lokalare nyheter desto bättre, säger hon.
– Det vore jättebra om vi kunde ha en liten lokalredaktion i varje kommun – men det är ju ogörligt.
Precis som Geronimo Åkerlund konstaterar hon att regionen är underbevakad. ABC skickar dagligen ut fem reportrar på jobb – men med 26 kommuner får många frågor och platser stå tillbaka.

Timvikarien Shohreh Zare anser inte att resurserna är problemet:
– Jag tror inte att vi bevakar regionen så bra som vi hade kunnat göra. Vi är en alldeles för homogen redaktion. Det behövs fler åldrar, att folk bor på olika ställen, har olika bakgrund och referensramar. Hade jag till exempel bott i Akalla i stället för vid Telefonplan hade jag haft andra erfarenheter och lättare också bevakat de områdena.
Att blanda upp redaktionen är viktigast, men hon tycker också att det är en jättebra idé att skapa fler lokalredaktioner och kanske flytta ut ABC.
– I dag blir bevakningen mer pliktskyldig. Det vore lättare att bevaka förorter om vi på redaktionen bodde i flera olika förorter, eller jobbade där. Det blir ju sällan att vi har egna grejer från Fruängen eller Tensta.

73 mil norr om TV-huset har SVTs planer på att göra om i regional-TVn uppmärksammats stort. Oro hos anställda på Nordnytt gjorde att SVTs divisionschef Olov Carlsson kände sig manad att offentligt försäkra att det inte finns några planer på att lägga ned några regionala nyhetsprogram.
Sandra Warg, redaktionschef på Nordnytt, har också valt att på Nordnytts hemsida reda ut vad som gäller efter att folk på stan läst rubriker och frågat om programmet ska läggas ned.

Hur har dina medarbetare reagerat på planerna?
– Det är klart att det pratas, och framför allt i programledargruppen har det funnits en oro. Man är rädd för en TV4-lösning där allt flyttas till centralorter. Bor man i norra Sverige finns det ­alltid en oro för centralisering, vad det än gäller, säger Sandra Warg.
– Men det som föreslagits är ju inte att nagga på våra journalistiska resurser, utan att centralisera själva utsändningarna. Det är inte meningen att det ska bli sämre bevakning här för att man vill komma åt medieskuggan på andra ställen i Sverige.

Monica Östemark är ordförande för journalistklubben på Mittnytt i Sundsvall.
– Vi är inte emot förändring i sig, men det vi hört har gjort oss oroliga. Ja, SVT har misslyckats med att bevaka Husby, Rosengård, Södertälje. Men det är fel att förbättra där på bekostnad av bevakningen i Norrland. Här är redan så utarmat. Vi ser en klar risk för att man släcker ner här uppe för att tända i södra Sverige.

Mittnytt har fått veta att de väntas bli färre när utsändningarna centraliseras.
– Vi tänker att vi blir en försvagad redaktion utan sändningspersonal, med färre huvuden. Vi förlorar i särart och tilltal till pub­liken. Vi är också rädda för tidig deadline om fyra program ska bandas i Umeå.

Fler avsnitt
Fler videos