Gå direkt till textinnehållet

Orimliga restider för att få presskort

Journalistförbundet har svårt att få medlemmar att bli presskortshandläggare. Ove Andersson i Kramfors måste köra i totalt 36 mil för att få presskort. ”Det borde åläggas journalistklubbarna”, säger han.

Ove Andersson i Kramfors kunde tidigare få sitt presskort i Härnösand, en resa på 45 kilometer. Eftersom man måste vara fysiskt närvarande hos handläggaren både för att ansöka om presskort och för att sedan hämta ut kortet behövde han färdas totalt 18 mil, ungefär 2,5 timmar med bil, för att få kortet. Men sedan en tid har Journalistförbundet ingen presskortshandläggare i Härnösand. I stället måste Ove Andersson köra till Sundsvall, vilket är dubbla sträckan. Totalt blir det 36 mil eller fem timmars bilkörning.

– Det är opraktiskt. Det måste gå att fixa på något enklare vis. Det borde åläggas de lokala journalistklubbarna att ha en presskortshandläggare, säger Ove Andersson.

Under de senaste åren har flera av Journalistförbundets presskortshandläggare ute i landet gått i pension eller bytt jobb och förbundet har inte lyckats hitta tillräckligt många ersättare. Följden är att i vissa delar av landet har det blivit orimligt långt att åka för presskort. En medlem i Journalistförbundet i Östersund behöver resa två gånger fram och tillbaka till Sundsvall 20 mil bort för att få sitt presskort. Totalt blir det 80 mil, ungefär tio timmar med bil.

För närvarande finns ingen presskortshandläggare i Jämtland, Ångermanland eller Värmland. För journalisterna i Karlstad innebär det att de måste resa till Hallsberg i Närke, 14 mil bort eller Trollhättan i Västergötland, 17 mil bort, för att få presskort.

– Vi har haft problem med att få tag på medlemmar som vill ställa upp som presskortshandläggare när tidigare handläggare slutat. Det är jättesvårt att få folk att ta på sig det, säger Eva-Maria Kollberg (bilden), Journalistförbundets kanslichef.

Varför vill medlemmar inte bli presskortshandläggare?
– Det är en process att vara handläggare. Först måste man gå en utbildning för att bli certifierad id-kortshandläggare. Den utbildningen köper vi in från Den Norske Veritas, och den är inte särskilt lång och går att genomföra digitalt. Sedan måste man ju vara tillgänglig för medlemmar som vill beställa och hämta ut presskort, och administrera presskorten. Vi betalar timersättning till de som handlägger korten utanför arbetstid, och om man behöver resa betalar vi milersättning.

Hur ska ni lösa problemet?
– Vi har gjort utskick och uppmanat medlemmar att bli handläggare, och vi har fått några nya nu i oktober. Vi kommer att göra fler och mer riktade utskick. En möjlig lösning som vi har sneglat på är att gå över till ett digitalt presskort som man har i telefonen i stället för ett fysiskt presskort. Det skulle lösa problemet, men det är verkligen i sin linda, och inte alls säkert att det blir av.


Här finns Journalistförbundets presskortshandläggare. Källa: Journalistförbundet

Fakta

Presskortshandläggare

Som Sveriges fack- och yrkesförbund för journalister utfärdar Journalistförbundet presskort för sina medlemmar. Kortet garanterar att innehavaren är yrkesverksam journalist som åtagit sig att följa de yrkesetiska reglerna. Kortet är en giltig id-handling och utfärdas av personal på Journalistförbundets kansli i Stockholm, eller av utbildade presskortshandläggare i olika delar av landet.

För närvarande har Journalistförbundet 39 presskortshandläggare utanför Stockholm. Av dem finns sju i Skåne, sex i Småland och sex i Västsverige. Jämtland, Värmland och Ångermanland saknar helt presskortshandläggare.

Fler avsnitt
Fler videos