Gå direkt till textinnehållet

Öppen strid om Libérations framtid

Journalisterna på franska dagstidningen Libération är på krigsstigen mot aktieägarnas planer på att förvandla tidningen till ett kulturcentrum.

Libérations ekonomiska kris är akut, enligt den tyngste aktieägaren Bruno Ledoux, skriver Libération på nätet. Ägarna har tidigare föreslagit en rad åtgärder för att få tidningen på rätt köl, bland annat betalvägg, tidigare lämningstider och sänkta löner. Förhandlingar har pågått i tre månader, men utan resultat, skriver Guardian.

Den senaste veckan har konflikten mellan ledning och anställda trappats upp, i takt med att ägarnas senaste förslag offentliggjorts. Journalisterna protesterar mot planerna på att bland annat förvandla Libérations huvudkontor i Paris till ett kulturellt centrum och flytta dess journalistik från papperstidningen till sociala medier och multimediaplattformar.

I lördagens tidning skriver journalisterna om planerna och deklarerar på förstasidan: "Vi är en tidning. Inte en restaurang, inte ett socialt medium, inte en TV-studio, inte en bar, inte en företagskuvös".

Annons Annons

"Vi förstår vikten av diversifiering (…). Men ägarna säger att de vill göra allt utom journalistik", säger redaktören Alexandra Schwartzbrod till Guardian.

Efter att ett mejl från Bruno Ledoux läckt ut där han kallar journalisterna på Libé för "smala själar" kände han sig i dag manad att i en intervju med AFP försäkra att han personligen inte har något emot de anställda på tidningen.

Fler videos
Fler avsnitt