Gå direkt till textinnehållet

ÖP fälls för publicering om landshövdingens sambo

Östersunds-Posten kopplade utan fog samman arbetsmiljöproblem på länsstyrelsen i Jämtland med landshövdingens sambo.

I februari publicerade ÖP en artikel med rubriken: ”Landshövdingens sambo fick jobb på länsstyrelsen – Fyra av sex jurister har sagt upp sig”.

I artikeln redogjorde ÖP för allvarliga arbetsmiljöproblem och en utredning om kränkande särbehandling på länsstyrelsen i Jämtland. I samma artikel uppgavs att landshövdingens sambo fått jobb på länsstyrelsen.

Sambon anmälde publiceringen till Medieombudsmannen (MO) som i sin bedömning menar att tidningen i sin publicering saknar fog för sammankopplingen mellan arbetsmiljöproblemen och anställningen av landshövdingens sambo, bland annat eftersom arbetsmiljöproblemen funnits i flera år innan hon anställdes.

”Uppgifterna skadade förtroendet för anmälaren på ett allvarligt sätt och tidningen hade inte tillräckligt fog för att presentera saken på detta sätt. Det finns inte heller anledning att ifrågasätta anmälarens uppgift om att artikeln påverkar hennes yrkesmöjligheter negativt. Saken har därför tillfogat henne en oförsvarlig publicitetsskada”, skriver MO i sitt beslut.

Mediernas Etiknämnd delar MOs bedömning och klandrar ÖP för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos