Omfattande hackning mot journalister i El Salvador

14 januari, 2022

Majoriteten av journalisterna på El Salvadors största tidning El Faro har hackats med spionprogrammet Pegasus, som bara säljs till stater.

Förra månaden svartlistade USA det israeliska bolaget NSO som tillverkar spionprogrammet Pegasus, som säljs exklusivt till stater och är tänkt att användas mot organiserad brottslighet. Pegasus har dock använts mot journalister i stor omfattning i flera länder, däribland Mexiko.

Citizen Lab vid universitetet i Toronto och it-säkerhetsorganisationen Access Now har analyserat tidningen El Faros anställdas telefoner och har hittat spionprogrammet i 22 av dem. Pegasus har installerats i telefonerna mellan juli 2020 och november 2021. Under den tidsperioden granskade El Faro flera korruptionsskandaler samt kopplingar mellan myndigheter och organiserad brottslighet i El Salvador.

En av journalisterna på El Faro hade fått sin telefon återinfekterad 40 gånger med spionprogrammet.

”Det är fullständigt oacceptabelt att spionera på journalister”, säger Carlos Dada, El Faros grundare och vd till New York Times. ”Det utsätter våra familjer och våra källor för fara, och begränsar vårt arbete.”

Ytterligare 13 journalister från andra nyhetsorganisationer i El Salvador hade Pegasus installerat i sina telefoner, enligt Citizen Lab.

El Salvadors regering förnekar att de använt Pegasus.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies