Gå direkt till textinnehållet

”Olyckligt att ställa SR och tidningshusen mot varandra”

Det är dags att tänka om när det gäller hur vi ska finanisera kvalitetsjournalistiken, menar Sveriges Radios VD Cilla Benkö och Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund.

Nästa vecka presenteras Medieutredningen och en av de hetare frågorna har varit public services roll, där kritiker menar att SR och SVT konkurrerar med de privata medieföretagen på den lokala marknaden. Bland annat har Mittmedias styrelseordförande Jan Friedman uppmanat regeringen att förändra public service-stödet. I ett öppet brev till kulturminister Alice Bah Kuhnke föreslog han i augusti att lokala mediehus ska kunna göra delar av PS-bolagens bevakning ”på entreprenad”.

Så sent som i måndags skrev Journalisten om Jan Helin, anne Lagercrantz och Hanna Stjärnes debattinlägg i Sydsvenskan där de bjöd in till dialog om SVTs framtida roll. Nu går Cilla Benkö och Stefan Eklund ut i gemensam sak i ett eget debattinlägg i Borås Tidning och menar att lokaltidningar ensamma inte ska sköta nyhetsbevakningen på mindre orter, inte heller med statligt stöd.

Benkö och Eklund menar att det olyckligt att ställa Sveriges Radio och tidningshusen mot varandra.

”Det är inte så att förekomsten av en lokal SR-kanals nyhetssajt hotar förekomsten av en lokal tidningsredaktions dito. Tvärtom, det visade medieforskaren Jonas Ohlsson redan 2015, så höjer förekomsten av två konkurrerande nyhetsförmedlare attraktionen hos båda parter. Ohlsson konstaterar att ju mer man läser nyheter på SR:s eller SVT:s sajter, desto högre är konsumtionen av nyheter på lokaltidningarnas sajter. Det är inget nollsummespel (Journalisten 22/4 2015)”, skriver de.

Benkö och Eklund menar vidare att båda parter måste tillåtas att utvecklas fritt, ”utan politisk klåfingrighet respektive orättvisa skattesatser”.

Fler avsnitt
Fler videos