Ölmärken syntes på krog

30 november, 2017

GRN-beslut Opinion live i SVT fälls för att ha exponerat tittarna för ölmärken i samband med en sändning i krogmiljö och kan få böta 50 000 kronor.

I maj direktsändes debattprogrammet Opinion live i SVT1 från en krog. Vid flera tillfällen syntes varumärken på dryckeskranar samt en skylt med ett varumärke på en barkyl. Programmet anmäldes till Granskningsnämnden för radio och TV (GRN) av en person som ansåg att programmet innehöll alkoholreklam eftersom ölvarumärken visades.

SVT skriver i sitt svar till GRN att inget enskilt märke framhävdes eller omnämndes, samt att namnen på flaskorna och dryckeskranarna vid bardisken var små och inte fullt läsbara.

Nämnden anser att exponeringen var för omfattande, fäller inslaget och kommer att ansöka hos förvaltningsrätten om att SVT ska påföras en särskild avgift om 50 000 kronor för överträdelsen av bestämmelsen om otillbörligt kommersiellt gynnande. 

GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies