”Olidliga arbetsvillkor
för nattgänget”

10 november, 2015

Förhandlingarna om sparpaketet är avslutade i oenighet på Expressen. 17 tjänster försvinner. Journalistklubben protesterar mot nedskärningen på nattredaktionen. ”Det riskerar att bli olidliga arbetsförhållanden”, säger klubbordföranden Jan Spångberg.

Journalisten har tidigare berättat om sparpaketet på Expressen. Sent på måndagseftermiddagen avslutades förhandlingarna och på kvällen informerades personalen om resultatet.

17 tjänster försvinner. Dessutom försvinner en reportertjänst från Kvällsposten och en från Göteborgs-Tidningen, som ska förhandlas av de lokala klubbarna. Enligt ett internt mejl som gått ut från journalistklubben till medlemmarna ser besparingarna ut enligt följande.

  • Fyra tjänster bort på Egen Agenda. En researcher, en krönikör, en politikreporter och en featurereporter.
  • Sex tjänster bort på Sporten. Två reportrar, två nattchefer/riks och två redigerare. Organisationen på sporten förändras. Fler reportrar på vanliga skiftscheman.
  • Sex tjänster bort på Nyhetslagen. Två nattreportrar/riks, två editionschefer/riks och två redigerare.
  • Fyra tjänster bort på Extra/Magasinen. Två Extra-reportrar, en one-shot-redaktör och en redigerare. Extra uppgår i nöjesredaktionen dit en redaktör och en reporter flyttas.
  • Trafikredaktion. Mobilredaktörerna samlas i en egen grupp om fem personer; en chef och fyra redaktörer.
  • Inloggat-redaktion. Ny grupp som ska jobba med att lyfta inloggat-materialet i våra digitala kanaler; en chef och två redaktörer/reportrar.

Besparingarna kommer dock inte att drabba de journalister som är anställda av tidningsbolaget, utan endast de journalister som är anställda av Bonniers eget bemanningsföretag Marieberg Media, vilket Journalisten tidigare berättat om.

– Vi skildes åt i delvis oenighet, säger Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen.

– Det finns saker i förslaget vi inte har anledning att invända mot. Eftersom våra medlemmar i klubben inte drabbas av uppsägningar utan erbjuds omplacering till andra tjänster i linje med de inriktningsförändringar som ledningen vill genomföra har vi inget att erinra i de delarna.

– Däremot är vi mycket upprörda över och kritiska mot nedbemanningen på natten. Man tar bort två redigerare på natten, en på nyheter och en på sporten. Natten är otroligt högt belastad efter det förra sparpaketet och de förenklingar och ambitionssänkningar som utlovades inför det sparpaketet infriades inte. Ambitionerna har legat på samma nivå vilket har lett till att natten haft det otroligt tufft under året, säger Jan Spångberg.

Han menar att klubben inte längre tror på det sättet att rationalisera utan menar att man först måste se till att göra förändringarna, och därefter ser över personalstyrkans storlek. Kvar på natten kommer att finnas nio redigerare varav fyra på sporten och fem på nyheterna, per skift.

– Neddragningarna riskerar att innebära olidliga arbetsförhållanden för nattredaktionen. Det är oacceptabelt, säger Jan Spångberg.

Klubben har också invänt mot besparingarna på Extra/Magasinen, där man menar att journalisterna riskerar att hamna i samma situation som natten, med alltför höga ambitioner på alltför liten personalstyrka. Klubben krävde att Extra skulle få behålla en reportertjänst, men företaget avvisade kravet.

Inga av era medlemmar blir uppsagda, hela smällen landar på de bemanningsanställda i Marieberg Media, hur ser du på det?
– Vi är upprörda över hur Expressen hanterar våra arbetskamrater på Marieberg Media. Det är klart att detta är ett sätt att kringgå Lagen om anställningstrygghet, det är det ingen som hymlar om. Hela upplägget med bemanningsföretaget syftar till att kringgå Las och att pressa lönerna nedåt. Samtidigt behandlas Mariebergarna illa, de får inte medarbetarsamtal och deras kontrakt tillåts löpa ut och folk försvinner i tysthet. Vi har krävt att medarbetare från Marieberg Media ska behandlas med samma respekt och omsorg som direktanställda, och det har vi fått gehör för, säger Jan Spångberg.

Förhandlingarna om vilka som ska få gå fortsätter nu på bemanningsföretaget Marieberg Media.

Taggar: Expressen, sparpaket

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies