Ola Larsmo tilldelas Jolopriset

16 januari, 2014

Ola Larsmo, författare och journalist, tilldelas Jolopriset på 10 000 kronor av Jolosällskapet.

Ola Larsmo är författare till ett 20-tal böcker - romaner, essäer, pjäser och debattskrifter. Han är verksam sdom frilansjournalist, främst i Dagens Nyheter, samt ordförande i Svenska PEN. Mellan 1984 och 1990 var han redaktör för Bonniers Litterära Magasin.

Han får Jolopriset med motiveringen: "Som journalist är Ola Larsmo liksom Jolo tätt i spåren på människor och företeelser som framstår som både tidstypiska och allmängiltiga. I sina romaner delar han Jolos intresse för historia, från de utnyttjade 'offentliga' kvinnorna i 1880-talets Uppsala till andra världskrigets motståndsrörelse vid norsk-svenska gränsen. Han är också en skarpögd kritiker, även om han inte recenserar dåliga Vilda Västern-filmer i Jolos anda. Ola Larsmo är lågmäld i stil och ton, men låt er inte bedras. Han kan väcka provokation som med reportaget i Dagens Nyheter om Swede Hollow i Minnesota, där svenska migranter i slutet på förrförra seklet sågs som korkade, illaluktande och talande ett obegripligt språk."

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies