Ökad hotbild
mot mediehusen

19 november, 2015

Det finns inget konkret hot mot något speciellt mediehus efter att Säpo i går höjde hotnivån från tre till fyra. Däremot informerades mediernas säkerhetsgrupp i går kväll att mediehusen har en ökad hotbild.

Som Journalisten kunde berätta igår höjde Säpo under onsdagen säkerhetsnivån från tre till fyra på en femgradig skala. På ett möte i gårkväll informerades också mediernas säkerhetsgrupp av Polismyndigheten samt Säpo att mediehusen har en ökad hotbild, skriver TU i ett pressmeddelande.

Det finns i nuläget ingen konkret hotbild mot något enskilt mediehus eller journalist men information har skickats ut från Nationella Operativa Avdelningen, NOA, till samtliga polisregioner. Exakt hur arbetet läggs upp mot respektive mediehus bedöms hos ansvarig på respektive region.

”Detta är resultat av ett långsiktigt arbete med enad bransch att förbättra säkerheten för mediehusen och dialogen med Polismyndigheten och Säpo", säger Jeanette Gustafsdotter, VD för TU, (bilden) i pressmeddelandet. "Vi är nöjda med att Polismyndigheten och Säpo nu tar detta på yttersta allvar vilket dagens möte tydligt visade."

NOA på Polismyndigheten har tidigare inrättat en nationell kontakt för att kunna bistå redaktionschefer och säkerhetsansvariga på mediehusen och redaktioner med råd vid hot.

Samtliga redaktioner uppmanas att vid akuta situationer och brott använda larmnumret 112.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies