Gå direkt till textinnehållet

Ökad hotbild mot mediehusen

Det finns inget konkret hot mot något speciellt mediehus efter att Säpo i går höjde hotnivån från tre till fyra. Däremot informerades mediernas säkerhetsgrupp i går kväll att mediehusen har en ökad hotbild.

Som Journalisten kunde berätta igår höjde Säpo under onsdagen säkerhetsnivån från tre till fyra på en femgradig skala. På ett möte i gårkväll informerades också mediernas säkerhetsgrupp av Polismyndigheten samt Säpo att mediehusen har en ökad hotbild, skriver TU i ett pressmeddelande.

Det finns i nuläget ingen konkret hotbild mot något enskilt mediehus eller journalist men information har skickats ut från Nationella Operativa Avdelningen, NOA, till samtliga polisregioner. Exakt hur arbetet läggs upp mot respektive mediehus bedöms hos ansvarig på respektive region.

”Detta är resultat av ett långsiktigt arbete med enad bransch att förbättra säkerheten för mediehusen och dialogen med Polismyndigheten och Säpo", säger Jeanette Gustafsdotter, VD för TU, (bilden) i pressmeddelandet. "Vi är nöjda med att Polismyndigheten och Säpo nu tar detta på yttersta allvar vilket dagens möte tydligt visade."

NOA på Polismyndigheten har tidigare inrättat en nationell kontakt för att kunna bistå redaktionschefer och säkerhetsansvariga på mediehusen och redaktioner med råd vid hot.

Samtliga redaktioner uppmanas att vid akuta situationer och brott använda larmnumret 112.

Fler avsnitt
Fler videos