Offentlighetsbråk i Danmark – statsministerns mink-sms raderades

28 oktober, 2021

Alla sms kring tidpunkten som Danmarks statsminister Mette Frederiksen fattade det kontroversiella beslutet att avliva landets 15 miljoner minkar har raderats.

Det rapporterar danska TV2 och Svenska Dagbladet.

En kommission utreder just nu hur det gick till när den danska regeringen fattade beslutet om att avliva 15 miljoner minkar i Danmark för att stoppa en muterad coronavariant – en massavlivning som stoppades efter några dagar.

Kommissionenen, som enligt SvD har samlat in över en miljon dokument och mejl, har begärt ut statsministern Frederiksens sms från dagarna runt då beslutet fattades. Men utan resultat. Enligt Frederiksens stab raderas deras sms automatiskt efter 30 dagar – vilket enligt en dansk juridikprofessor kan vara olagligt.

Mette Frederiksens stab har nu meddelat danska medier att departementet ska försöka återställa raderade sms samt se över sina riktlinjer.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Barbro Schöld tors, 2021-10-28 17:11
15 miljoner minkar. Fruktansvärt!

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies