Gå direkt till textinnehållet

Oenighet om anställningsform på VLT

I veckan blev det klart att VLT får en kulturredaktör: Erik Jersenius. Men journalistklubben och tidningsledningen är oense om anställningsformen. Ärendet har nu gått till centrala förhandlingar.

VLT har inte haft en kulturredaktör sedan 2009, kulturmaterialet i tidningen har skötts av en featuregrupp. Från den 1 maj är Erik Jersenius kulturredaktör på VLT. Han ska även ingå i Mittmedias gemensamma kulturredaktion om totalt 14 personer, som Journalisten tidigare skrivit om.

Tidningsledningen vill fortsätta hyra in honom genom bemanningsföretaget Mittmedia Kompetens där Erik Jersenius idag jobbar. Journalistklubben vill att kulturredaktören ska anställas av tidningen, inte bemanningsföretaget.

– Vi och journalistklubben är överens om att Erik Jersenius ska anställas, men inte anställningsformen, säger Daniel Nordström, VLTs chefredaktör.

Annons Annons

De lokala förhandlingarna slutade i oenighet och ärendet har nu gått vidare till Journalistförbundet.

– Vi anser att anställning via bemanningsföretag är ett sätt att kringgå Las. Det gäller inte enbart tjänsten som kulturredaktör utan alla som anställs. Jag vill betona att det inte har med Erik Jersenius att göra, utan är en principfråga. Om det skulle bli uppsägningar på tidningen hamnar bemanningsanställda vid sidan om uppsägningsförhandlingarna eftersom de är anställda av ett annat bolag, säger Peter Jaslin, journalistklubbens ordförande på VLT.

 

Fler avsnitt
Fler videos