Gå direkt till textinnehållet

Oenig nämnd fäller inslag om våldsbejakande extremism

Granskningsnämnden för radio och TV (GRN) fäller ett inslag i SVT Nyheter Skåne om ett projekt för att motverka våldsbejakande extremism. Flera ledamöter i nämnden hade skiljaktig mening.

Inslaget som sändes i januari handlade om att Malmö stad efter oklarheter kring hur pengar använts avbrutit sitt samarbete med den kulturförening som driver Malmö kommuns arbete mot våldsbejakande extremism.

Anklagelser riktades i inslaget mot kulturföreningen, som fick bemöta dem. Däremot menar Granskningsnämnden att det av handlingarna framgår att flera aktörer var involverade i projektet mot våldsbejakande extremism, men att granskningen och kritiken tydligt var riktad mot den aktuella föreningen. Eftersom flera aktörer kunde hållas ansvariga brister inslagen i förhållande till kraven på opartiskhet och saklighet, anser GRN. Bristen var dock inte så allvarlig att inslaget strider mot kraven, och nämnden finns därför att inslaget ska frias men kritiseras.

Däremot fäller nämnden en senare sändning av ett kortat inslag där företrädaren för kulturföreningen hade klippts bort, eftersom man anser att inslaget strider mot kravet på opartiskhet.

Annons Annons

Tre ledamöter hade skiljaktiga meningar. Två av dem anser i likhet med beslutet att det kortade inslaget borde fällas för partiskhet, men anser inte att övriga sändningar bör kritiseras.

En ledamot anser att alla sändningar och inslag borde frias, men att det kortade inslaget bör kritiseras.

Fler avsnitt
Fler videos