Gå direkt till textinnehållet

Ödesvecka för Arbetet i Göteborg

MEDIER Arbetet Nyheternas framtid i Göteborg kan komma att avgöras denna vecka. På torsdag möts Arbetets VD Per Bergknut och Göteborgs-Postens VD Tomas Brunegård för att diskutera ett samarbete.

MEDIER Arbetet Nyheternas framtid i Göteborg kan komma att avgöras denna vecka. På torsdag möts Arbetets VD Per Bergknut och Göteborgs-Postens VD Tomas Brunegård för att diskutera ett samarbete.

GP har signalerat intresse av att räcka Arbetet Nyheterna en hjälpande hand. Anledningen är det avtal GP har med Arbetet om tryckning och distribution. Nedläggning av Arbetet i Göteborg skulle innebära att GP gick miste om drygt 20 miljoner kronor.

– Efter VD-mötet ser man hur långt GP kan sträcka sig med rabatter, säger Arbetet Nyheternas chefredaktör Mats Ekdahl.

Enligt Ekdahl är idealet att Arbetet i Malmö får utvecklas utifrån sina betingelser och att Arbetet i Göteborg ges en självständigare ställning.

– En tidning mår bäst om den har en lokal förankring. Idéer och kreativitet frodas bättre på plats. Greppen tas lättare av en redaktionsledning nära läsarna. Det är den ordning jag propagerar för och som jag tycker borde ha införts tidigare.

Värmlands Folkblads förre VD Sune Lundh har fått i uppdrag av Arbetets styrelse att utreda hur Arbetet ska kunna räddas. Han har regelbundna kontakter med GP och arbetarrörelsen.

Lundh är förtegen, men uppger att det är osäkert om Arbetets styrelsemöte, som utlysts till på söndag, kommer att hållas. Det beror enligt Lundh på vad som händer denna vecka.

Enligt Kjell Sehlin, journalistklubbens sektionsordförande i Göteborg, jobbar Sune Lundh efter huvudspåret att rädda sjudagarsutgivningen.

Kjell Sehlin berättar att det pågår en mängd kampanjer för att öka prenumerantstocken.

– I början av veckan skickas 100 000 erbjudanden om prenumeration ut. LO-facken i Göteborg går ut med en kampanj till 80 000 medlemmar. Frivilliga har per telefon på ett par veckor skaffat 500-600 prenumeranter.

Fler avsnitt