Gå direkt till textinnehållet

… och P1 skrotar dagligt kvinnomagasin

RADIO Det dagliga kvinnoprogrammet Freja i P1 läggs ner från årsskiftet. I stället vill P1-chefen Eva Blomquist ha ett feministiskt magasin på helgen och ett ”jämställdhetsprogram” varje vecka.

RADIO Det dagliga kvinnoprogrammet Freja i P1 läggs ner från årsskiftet. I stället vill P1-chefen Eva Blomquist ha ett feministiskt magasin på helgen och ett ”jämställdhetsprogram” varje vecka.

– Dagliga program bör angå alla och inte bara vända sig till en specifik grupp som Freja gör, säger Blomquist och pekar på att mycket hänt sedan föregångaren Radio Ellen startade i början av 80-talet.

– När Ellen kom fanns ett helt annat behov, både av att lyfta fram genusperspektivet och få in fler kvinnor i radion. I dag genomsyrar kvinno- och könsperspektivet många av våra program i P1.

Annons Annons

Men på Frejas redaktion i Umeå är man kritisk. Övergången från ett dagligt magasin med nyheter, till två halvtimmesprogram i veckan, innebär drastiskt försämrade möjligheter att spegla samhällsförändringar och aktuella händelser ur ett könsperspektiv. Eva Blomquists tankar på ”mainstreaming” – att kvinnofrågorna ska in överallt – räcker inte, menar Frejaredaktionen.

– SRs egna försök till mainstreaming har hittills bara lett till osynliggörande, säger projektledaren Katarina Mazetti. Var finns pensionärsfrå- gor, konsument- och u-landsfrågor sen Senioren, Konsumentekot och Globalradion las ner?

– Vi som jobbar med genusperspektivet, vet hur mycket det finns att göra. Utomlands är trenden den motsatta. Katarina Mazetti tror att mycket går förlorat om det dagliga Freja blir ett veckomagasin, både när det gäller radioutbudet och den kompetens som redaktionen byggt upp under alla år.

– Vi har hållit på i 18 år och är bäst i Sverige på vårt område. Att skingra en redaktion som har så mycket ämneskunskap är slöseri med resurser. Freja är dessutom inget nischprogram, nära hälften av lyssnarna är män.

Eva Blomquist ska inom någon vecka lägga fram sitt förslag till programtablå för nästa år. I augusti spikas densamma.

Fler avsnitt
Fler videos