Gå direkt till textinnehållet

Nytt ministermöte om frilansstöd

Journalistförbundets kamp för krisstöd till frilansar med enskild firma fortsätter, men resultaten dröjer. Igår togs frågan på nytt upp vid ett möte med flera ministrar.

Som Journalisten rapporterat har hela 80 procent av Journalistförbundets frilansmedlemmar enskild firma – en grupp som fallit mellan stolarna i regeringens olika coronakrispaket. De kan inte utnyttja möjligheten till korttidsarbete, och sänkningen av egenavgifter motsvarar bara 1 500 kronor i månaden för en frilans med enskild firma.

Att få till fler och verkningsfulla åtgärder står högt på Journalistförbundets agenda och frågan stod i fokus vid ett videomöte igår mellan Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, näringsminister Ibrahim Baylan, kulturminister Amanda Lind samt ordförandena för TCO, Unionen och Teaterförbundet.

Ulrika Hyllert argumenterade för att frilansjournalister vill få arbeta sig igenom krisen i den mån det går. En viktig åtgärd är enligt förbundet att arbetslöshetsförsäkringen tillfälligt ändras så att den med enskild firma kan bedriva verksamhet på deltid och stämpla deltid.

Journalistförbundet föreslår också ett stöd som motsvarar det stöd för korttidsarbete/permittering som införts för andra företagsformer.

Ulrika Hyllert skriver på Facebook att inga ministerlöften gavs på mötet och att åtgärder tyvärr verkar dröja. ”Vi saknar intresse från Finansdepartementet kring frågorna”, skriver Hyllert också.

Fler avsnitt