Nytt ministermöte om frilansstöd

26 maj, 2020

FOTO: Tor Johnsson Coronakrisen Journalistförbundets kamp för krisstöd till frilansar med enskild firma fortsätter, men resultaten dröjer. Igår togs frågan på nytt upp vid ett möte med flera ministrar.

Som Journalisten rapporterat har hela 80 procent av Journalistförbundets frilansmedlemmar enskild firma – en grupp som fallit mellan stolarna i regeringens olika coronakrispaket. De kan inte utnyttja möjligheten till korttidsarbete, och sänkningen av egenavgifter motsvarar bara 1 500 kronor i månaden för en frilans med enskild firma.

Att få till fler och verkningsfulla åtgärder står högt på Journalistförbundets agenda och frågan stod i fokus vid ett videomöte igår mellan Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, näringsminister Ibrahim Baylan, kulturminister Amanda Lind samt ordförandena för TCO, Unionen och Teaterförbundet.

Ulrika Hyllert argumenterade för att frilansjournalister vill få arbeta sig igenom krisen i den mån det går. En viktig åtgärd är enligt förbundet att arbetslöshetsförsäkringen tillfälligt ändras så att den med enskild firma kan bedriva verksamhet på deltid och stämpla deltid.

Journalistförbundet föreslår också ett stöd som motsvarar det stöd för korttidsarbete/permittering som införts för andra företagsformer.

Ulrika Hyllert skriver på Facebook att inga ministerlöften gavs på mötet och att åtgärder tyvärr verkar dröja. ”Vi saknar intresse från Finansdepartementet kring frågorna”, skriver Hyllert också.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Coronakrisen

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies