Nytt ”fulavtal” på Egmont

17 juni, 2016

"Fulavtal" Förlaget Egmont kommer inom kort att skicka ut ett nytt avtal till sina frilansar i Danmark, och avtalet ska gälla även publikationer i Sverige. Avtalet innebär att frilansarna ger upp sin upphovsrätt och dessutom förbjuds att skriva för konkurrenter. UPPDATERING: Egmont backar från konkurrensförbudet.

Det är danska Journalisten som avslöjar innehållet i ett nytt frilansavtal som Egmont Publishing inom kort kommer att skicka till sina frilansar i Danmark. Det är oklart om svenska frilansar också kommer att ställas inför ett liknande avtal, men i avtalstexten, som Journalisten har tagit del av, uppger Egmont att avtalet gäller allt journalistiskt material inom Sverige, Norge och Danmark – det så kallade ”territoriet”.

Avtalet innebär att frilansarna ger upp all upphovsrätt på alla plattformar, även sådana som ännu inte existerar, för all framtid, utan någon extra kompensation.

Dessutom förbjuds frilansarna att ”leverera innehåll till andra verksamheters publikationer, om dessa är i direkt konkurrens med, eller ges ut inom samma eller liknande områden som de Egmontpublikationer som frilansen levererar material till”. Frilansmaterialet ska också kunna användas i marknadsföringssyfte utan att frilansen får ersättning.

Journalisten har utan framgång sökt representanter för svenska Egmont för kommentarer.

UPPDATERING: Efter hård kritik har Egmont plötsligt valt att backa från kravet att frilansar inte får jobba för konkurrerande uppdragsgivare, uppger danska Journalisten.

Taggar: Egmont
"Fulavtal"

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies