Gå direkt till textinnehållet

”Nytt avtal med USA hot mot SVT”

Den svenska regeringen vill inkludera film och TV i frihandelsavtalet Tafta. Det är ett potentiellt hot mot dokumentärfilmare, mot svensk filmproduktion – och mot public service-TV, anser Ulrica Källén Lörelius, förbundssekreterare och jurist på Klys. I morgon tar EU-nämnden upp förslaget.

I morgon onsdag tar riksdagens EU-nämnd upp förslaget från regeringen att den audiovisuella sektorn ska inkluderas i det nya frihandelsavtalet mellan EU och USA som håller på att förhandlas fram.

Frihandelsavtalet, Tafta (Transatlantic Free Trade Agreement) har fram till nu inte inkluderat kultursektorn och den audiovisuella sektorn och EU-kommissionen har länge tagit ställning för att utesluta audiovisuella tjänster från internationella frihandelsavtal. Men nu finns det flera EU-länder som vill se endera eller båda sektorerna i det nya avtalet. Sverige är ett av dem, och den svenska regeringen förespråkar att den audiovisuella sektorn inkluderas i avtalet.

– Det skulle innebära en liberalisering av den svenska filmsektorn, men det är väldigt svårt att veta i dag exakt vilka konsekvenser det skulle få, säger Ulrica Källén Lörelius, förbundssekreterare och jurist på Klys (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd).

Annons Annons

Frihandelsavtal syftar till att öka möjligheterna för länder att handla med varandra, och en av de viktigaste frågorna i frihandelsavtal är att förbjuda eller kraftigt begränsa statlig finansiering av inhemsk produktion. Skulle den audiovisuella sektorn inkluderas i Tafta skulle det kunna påverka allt offentligt stöd till film- och TV-produktion i Sverige.

– Det kan på sikt innebära att statlig finansiering av svensk filmproduktion minskar eller försvinner. Det kan förstås på sikt också påverka finansieringen av public service, säger Ulrica Källén Lörelius.

– Nu kanske vi målar fan på väggen, för sanningen är ju som sagt att vi inte vet exakt vad det kommer att innebära bland annat eftersom det nu finns en stor otydlighet i vad EU-kommissionen vill. Men det kan vara ett steg på vägen mot en nedmontering av det stöd som finns för svensk film- och TV-produktion.

I ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt, handelsminister Ewa Björling och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth påminner Klys om Sveriges och EUs skyldigheter när det gäller att skydda och främja kulturell mångfald i internationella frihandelssammanhang i enlighet med Unescos konvention till skydd för kulturell mångfald, som Sverige och EU har tillträtt.

– Vi tycker att det är viktigt att freda vår särart i Sverige, och vi har därför uppmanat den svenska regeringen att fortsätta att verka för att försvara den kulturella mångfalden i internationella frihandelsavtal, säger Ulrica Källén Lörelius.

Fler avsnitt
Fler videos