Gå direkt till textinnehållet

Nyhetsrobotar frigör journalister från tråkigt arbete

Nyhetsrobotar frigör journalister från enklare arbete och ger mer tid för intervjuer och analyser, enligt en djupintervjustudie genomförd vid JMG, Göteborgs universitet.

I sin magisteruppsats ”A possibility, a threat, a denial?” har Hanna Tuulonen djupintervjuat sex journalister i Sverige och sex i Finland om hur användandet av nyhetsrobotar påverkat deras arbete. De svenska journalister som intervjuats arbetar på Mittmedia och TT.

De intervjuade journalisterna anser att nyhetsrobotarna tagit över tråkiga rutinuppdrag och att det lett till att journalisterna kunnat fokusera på analys och på att göra intervjuer i stället för att samla och beräkna statistik.

Några av journalisterna hade en positiv attityd till nyhetsrobotar sedan tidigare, och var fortfarande positiva. Två av journalisterna som hade en negativ attityd till robotarna var fortfarande negativa, bland annat eftersom robotarna inte tillförde tillräckligt värde till nyhetsartiklarna. Övriga, den stora flerparten av de intervjuade, var negativa till nyhetsrobotar innan de började användas, men är nu positiva till dem. Flera av de intervjuade anser att nyhetsrobotar höjer kvaliteten i artiklarna, och fler artiklar, som inte hade blivit gjorda annars, nu kan produceras.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos