Gå direkt till textinnehållet

Nyhetsbyrån har vuxit för fort FLT måste spara

Nyhetsbyrån FLT måste spara. Sedan en månad tillbaka råder i princip övertids- och vikariestopp. – Det viktigaste är att säkra verksamheten på redaktionen, säger chefredaktören Christer Fälldin.

Nyhetsbyrån FLT måste spara. Sedan en månad tillbaka råder i princip övertids- och vikariestopp.

– Det viktigaste är att säkra verksamheten på redaktionen, säger chefredaktören Christer Fälldin.

Sparandet innebär att övertid måste kompas ut omedelbart och att eventuell ersättning i pengar måste undertecknas av chefredaktören. Två vikariat tillsätts inte.

Annons Annons

FLT kommer också att ompröva vissa stringerkontrakt när det gäller utlands- och featurematerial.

– Eftersom vi har haft mycket övertid kommer övertidsstoppet att ge en del, säger Christer Fälldin. I veckan kommer vi att ha förhandlingar med klubben om hur vi ska uppnå ett långsiktigt ekonomiskt mål.

Samtidigt konstaterar han att sparandet är en balansakt. FLTs kunder är andra medieföretag som kräver service i form av nyhetsförmedling. Och nyheter händer som bekant inte alltid på kontorstid.

FLT har liksom TT bekymmer med ekonomin och bägge nyhetsbyråerna har stora underskott. Men där slutar likheterna, enligt Fälldin. Han gillar inte att rapporteringen om de båda nyhetsbyråerna buntas ihop i medierna.

– TT har en gammal organisation medan FLT har förnyats och utvecklats. Vi är i ett annat skede. På tretton månader har vi fått 33 nya dagstidningar som kunder. Tidningar som tidigare abonnerade på TT.

Något samgående med TT är han inte intresserad av. Han tycker det är viktigt med konkurrens. Men däremot är han inte främmande för att samverka med TT i framtiden.

– Det finns en hel del okontroversiella tjänster som sporttabeller och börsmaterial som vi skulle kunna gå ihop om.

Diskussionerna med TT ligger just nu nere.

– TT tog timeout i somras när de presenterade sitt sparpaket, säger Christer Fälldin.

De centrala förhandlingarna om TTs nya organisation är nu klara. Ledningen drev igenom sitt förslag utan att ta hänsyn till fackets argument. Kontentan blev att 34 tjänster ska bort på redaktionen.

– Hittills är det bara två eller tre av dem som har ombetts sluta som har sagt ja, säger klubbordföranden Lars Larsson.

De som inte finns med i den nya organisationen, som ska träda i kraft vid månadsskiftet, placeras i en resurspool.

– Många tycker att avgångsvederlaget är för dåligt för att de ska sluta. Det tyder på att hela modellen måste omprövas, säger Lars Larsson.

Ledningen har också presenterat cheferna i den nya organisationen. Två namn kan fackklubben inte acceptera: konsult-VD Göran E Larsson som chef för resurspoolen och nuvarande inrikeschefen Leif Svensson som redaktionschef.

– Larsson har inte jobbat en dag tidigare som journalist. Svensson är en kompetent nyhetschef men han är inte den redaktionschef om TT behöver, säger Lars Larsson.

Journalistklubben efterlyser en stark publicist utifrån, som kan vara en motpol till VDn/chefredaktören.

Fler avsnitt
Fler videos