Nyhetsbyråkriget trappas upp Mediegiganter vill stärka TT

19 november, 1998

Nu har storägarna i TT tröttnat på landsortspressens velande. De sex storstadstidningarna har kallat till extra ägarmöte där de tänker presentera förslag om hur TT ska stärkas som nationell nyhetsbyrå.

Nu har storägarna i TT tröttnat på landsortspressens velande. De sex storstadstidningarna har kallat till extra ägarmöte där de tänker presentera förslag om hur TT ska stärkas som nationell nyhetsbyrå.

De senaste åren har fler och fler landsortstidningar ifrågasatt sina TT-abonnemang. Samtidigt har det samägda FLT satsat hårt på att bli ett alternativ till landets största nyhetsbyrå.

Med framgång dessutom – förra året övergav ett tiotal tidningar TT, och 1999 kan det bli ännu fler. Redan nu har en majoritet av de 72 FLT-tidningarna sagt upp sina TT-abonnemang inför det nya året. Blir avhoppen många försvagas ekonomin, med neddragningar och sämre bevakning som följd.

Det är för att förhindra detta som de tre mediekoncernerna Bonniers, Schibsted och Göteborgs-Posten nu agerar. I fredags begärde de att en extrastämma skulle kallas in för att diskutera TTs framtid.

– Vi ser med oro på utvecklingen, och vill som ägare ta vårt ansvar för landets största och enda nationella nyhetsbyrå, säger en av undertecknarna, Aftonbladets VD Gunnar Strömblad.

Strömblad förnekar att storstadstidningarna vill ”ta över” TT, men sticker inte under stol med att FLTs dubbla roller – både som stor ägare och tuff konkurrent – är ett av problemen.

– Det skapar en otydlig ägarbild och FLTs satsning på konkurrerande verksamhet blir i längden besvärlig för TT.

– Exakt hur ett förslag kan komma att se ut, om det innebär fler starka ägare eller något annat, är däremot för tidigt att säga. Vi avser att dra våra slutsatser på ägarmötet, säger Gunnar Strömblad.

Journalistklubbens ordförande på TT, Lars Larsson, är försiktigt positiv, även om han naturligtvis inte heller vet vart initiativet leder.

– Nej, frågetecknen är fortfarande många, säger han. Men vi är positiva till att någon vill försöka göra något åt den absurda situation vi hittills haft.

De tre mediekoncernerna äger tillsammans drygt 48 procent av TT, medan FLT-tidningarna äger cirka 42 procent.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies