Gå direkt till textinnehållet

”Det är meningen att man ska bli förbannad”

Journalisterna Karin Alfredsson, Linda Forsell och Kerstin Weigl har i två års tid rest mellan tio länder och gjort 150 reportage och artiklar om våld mot kvinnor. I dag presenteras det starka materialet på en konferens i Washington.

Idén till reportaget föddes för två år sedan, ur en uppgift ur en statistisk rapport från Världsbanken från 1994. Rapporten visade att våld och våldtäkter dödar och skadar fler kvinnor än vad malaria, krig och trafikolyckor gör tillsammans. Var tredje kvinna i världen utsätts för våld under sin livstid.

Linda Forsell, Karin Alfredsson och Kerstin Weigl fick sponsring för ett reportageprojekt där de skulle undersöka situationen för kvinnor i tio länder, i samarbete med Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund (SKR).

De försökte intressera medier för att betala reportaget, utan framgång.

– Det är svårt att få tidningar att lägga ned så mycket resurser på sådana här projekt, säger fotografen Linda Forsell till Journalisten.

Nu är projektet i hamn och i dag tisdag sker den internationella lanseringen av Cause of Death: Woman på världskonferensen för kvinnojourer i Washington DC, USA.

– Syftet är att göra folk förbannade, att få folk att snacka om det här och agera, säger Linda Forsell.

I varje land har de undersökt ett mord på en kvinna, de har pratat med kvinnor som överlevt våld, och med personer som arbetar för att göra skillnad.

Hur var det att jobba med ett så här långt projekt?
– Det var inte det lättaste. Det var intressant att få jobba med något så lång tid, men många av mötena med kvinnor som hade överlevt våldet var tunga. Hade jag drabbats som de gjort hade jag nog börjat knarka eller tagit livet av mig.

– Det är viktigt att säga att det här projektet handlar om våld mot kvinnor, inte mäns våld mot kvinnor. Våldet mot kvinnor är i många samhällen en del av en samhällstruktur som upprätthålls av både män och kvinnor, säger Linda Forsell.

Du kan se bilderna och reportagen här.

Fler avsnitt
Fler videos