Nya uppgifter om fotojournalists död

24 augusti, 2021

Den prisbelönade Reutersfotografen Danish Siddiqui dödades på uppdrag i Afghanistan den 16 juli. Reuters skriver nu om omständigheterna kring hans död.

Pulitzervinnaren Danish Siddiqui var inbäddad med afghanska trupper som bekämpade talibanoffensiven i landet under sommaren. Den 16 juli dödades han tillsammans med två afghanska soldater när de afghanska styrkorna försökte återta gränsstaden Spin Boldak av talibanerna.

I en lång rapport berättar nu Reuters om vad nyhetsbyrån kunnat ta reda på om omständigheterna kring Siddiquis död: han lämnades av misstag kvar sårad i Spin Boldak, tillsammans med några män, medan den övriga styrkan slog till reträtt.

Reutersrapporten tar också upp intern kritik mot att han tilläts fortsätta vara inbäddad trots uppdragets höga risknivå. Styrkorna han färdades med hade blivit granatbeskjuten bara tre dagar tidigare, ett anfall som fångades på film av Siddiqui.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies