Gå direkt till textinnehållet

Nya Tider uttryckte sig missaktande om romer – fälls

Högerextrema Nya Tider klandras för att ha påstått att en företrädare för Romernas riksförbund begått ”typiska zigenarbrott”.

I december 2019 publicerade högerextrema Nya Tider en artikel om en namngiven företrädare för Romernas riksförbund med uppgifter om brott som han dömts för.

Mannen vände sig till tidningen och ville att artikeln skulle tas bort från sajten eftersom den utgjorde förtal. Det ledde till en ny artikel i Nya Tider, som publicerades i mars 2021, med rubriken: ”Kriminell romsk företrädare kräver att Nya Tider raderar artikel”. I en bildtext uppgavs att de brott mannen dömts för varit fråga om ”vad som i folkmun kallas typiska zigenarbrott”.

Mannen anmälde Nya Tider till Medieombudsmannen, som velat klandra tidningen mot bakgrund av att mannen inte var en offentlig person vid publiceringstillfället i mars 2021, och att han därför lidit en oförsvarlig publicitetsskada genom publiceringen.

Annons Annons

Medierna Etiknämnd gör dock en annan bedömning och menar att mannen är en offentlig person och att det inte finns anledning att klandra tidningen för att de publicerat uppgifter om hans brottslighet. Däremot anser nämnden att tidningen genom formuleringen ”typiska zigenarbrott” uttryckt sig på ett missaktande sätt.

”Genom att koppla uttrycket direkt till NN har tidningen utsatt honom för en oförsvarlig publicitetsskada. I den delen har publiceringen inte varit förenlig med publicitetsreglerna”, skriver nämnden och klandrar Nya Tider för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos