Gå direkt till textinnehållet

Nya medieministern ogillar dyr sport i SVT

Medieminister Lena Adelsohn Liljeroth är skeptisk till påkostade sportevenemang i SVT: – Man kan ifrågasätta hur viktigt det är att använda public service-resurser för att köpa in stora, dyra sportevenemang.

Medieminister Lena Adelsohn Liljeroth är skeptisk till påkostade sportevenemang i SVT:
– Man kan ifrågasätta hur viktigt det är att använda public service-resurser för att köpa in stora, dyra sportevenemang.

Till skillnad från sin företrädare Cecilia Stegö Chilò har Lena Adelsohn Liljeroth fått ett varmt välkomnande som ny kulturminister.

Själv tror hon att det beror på att hon länge arbetat med kulturpolitik, som ordförande för moderaternas kulturutskott.

I statsrådets rum ligger dock en Aftonbladet-löpsedel som mötte Adelsohn Liljeroth vid utnämningen: ”Nya kulturministern: Därför viker jag ut mig”. Något hon inte sett som ett angrepp:

– Jag blev inte arg. Den där tonen är ju det som gäller i kvällspressen.

Utviket handlar om en bild till en välgörenhetskalender där du frikostigt visar ena låret. Jag vet att du tycker att det är en fin bild, men är den inte också ganska sexuellt laddad?

– I så fall sitter det väl i betraktarens öga och berättar mer om dig. Jag tycker framför allt att den är fint arrangerad, i skön skärgårdsmiljö. Sedan har ju många konstverk en sensuell karaktär, det är naturligt.

Men hur mycket av klassisk moderat kulturpolitik ska hon driva? När det gäller moderaternas förslag om kortare avtalstider för public service säger Lena Adelsohn Liljeroth bara att hon välkomnar en fortsatt debatt i frågan.

– TV-tekniken utvecklas så fort att det är relevant att föra en diskussion om tillståndsperioderna. Men nu har vi ju ett avtal och jag ser inte frågan som den mest brännande att ta tag i.

Lena Adelsohn Liljeroth vill hellre prioritera presstödet och reklamskatten, där sänkningar kan bli aktuella i bägge fallen. Hon svarar också undvikande på frågan om public service ska behålla sitt breda uppdrag eller få ett smalare.

– Frågan om rollen för public service får diskuteras vidare. Men jag tycker att det är konstigt om man inte tror att tittarna själva vill ta till sig kvalificerade och seriösa TV-program, utan måste manipuleras till det.

Vilka program i dagens tablå hör inte hemma i framtidens public service?

– Att recensera enskilda program är inte mitt uppdrag. I valrörelsen florerade befängda påståenden, som när Leif Pagrotsky sade att om alliansen vann valet skulle Bolibompa försvinna. Men generellt tycker jag att man kan ifrågasätta hur viktigt det är att använda public service-resurser för att köpa in stora, dyra sportevenemang. Sådant klarar kanske de kommersiella kanalerna lika bra.

Själv tittar Lena Adelsohn Liljeroth på nyheter, Discovery Channel och Animal Planet.

I radion har hon favoriter som Kon­­flikt och Ring P1. I hennes dagliga medievanor ingår också Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter samt bläddring i kvällstidningarna. Dess­utom läser hon fackpress.

Själv gick hon på Journalisthög­skolan i slutet av 70-talet och säger att det inte var helt lätt att vara moderat där:

– Jag fick hitta olika överlevnadsstrategier och försökte se så anti-konventionell ut som möjligt, kortklippt, med snickarbyxor och omålad. Då kunde jag vara mig själv.

Som journalist jobbade hon efter sin examen 1980 på SAF-tidningen och med tiden även på en rad mindre branschtidningar, liksom Damernas Värld, och skrev om hälso- och kvinnofrågor.

Vad vill du säga till dina forna kolleger?

– Kräv tid för fördjupning. Att resurserna för sammanhang är så begränsade är verkligen bekymmersamt. Då menar jag inte bara avslöjande grävreportage. Att den tiden och kvaliteten ska få finnas måste journalisterna själva strida för.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos