”Nya lagar räcker inte”

14 mars, 2017

FOTO: Tor Johnsson Det räcker inte med nya lagar för att skydda journalister från hat och hot, menar Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

I en debattartikel i Dalarnas Tidningar konstaterar Jonas Nordling att det behövs nya lagar, bättre anpassade till dagens medielandskap, för att stoppa straffriheten för de som hotar journalister och opinionsbildare.

Men rättsvårdande myndigheter måste också ändra sin hantering av de polisanmälningar som kommer in från mediehus:”'Det finns inget att göra' är det vanligaste svaret vid polisanmälan, trots att en polisutredning i många fall antagligen skulle kunna leda till fällande dom”, skriver Nordling.

Dalarnas Tidningar har nyligen berättat om dödshoten mot tidningens krönikör Henrik Johansson, även grundare av den SD-granskande sajten Inte rasist men... Johansson hotades till livet 40 gånger inom några dygn, men möttes av en passiv poliskår när han anmälde.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies