Gå direkt till textinnehållet

Nya kollektivavtalen: Kravlistan är klar

Journalistförbundet har nu sin kravlista klar inför förhandlingarna om fem nya kollektivavtal, som förväntas pågå hela våren. 

Det är fem av Journalistförbundets kollektivavtal som ska förhandlas under våren. Avtalen berör medlemmar som har en anställning, tillsvidare eller visstid, och som går på kollektivavtalen för dagspress, tidskrift, public service, kommersiell etermedia eller bemanning. Frilansavtalet har en löpande giltighetstid och är inte uppe för förhandling.

Bland annat handlar kraven som förbundet kommer med till bordet om större möjlighet till återhämtning, scheman som inte riskerar medlemmarnas hälsa, högre löner och bättre villkor för visstidsanställda, har förbundsordförande Ulrika Hyllert tidigare berättat på förbundets sajt.

Avtalskraven lämnas över till motparten senare i februari månad. Innan det vill Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif inte gå in för mycket på detaljerna.

Annons Annons

– Det man kan säga är att våra kravlistor motsvarar vad våra medlemmar har önskat sig för förbättringar. Utifrån vad man sa på avtalskonferensen handlar det om återhämtning och schemaläggning, men också formerna för lönesättningen. Det är väl ingen jätteöverraskning att arbetstiderna är en viktig fråga i kollektivavtalen, säger Johan Lif.

Johan Lif. Foto: Tor Johnsson.

Journalisten har tidigare rapporterat om listan. Den ger en hint om vad det kommer handla om, men Johan Lif är tydlig med att det är en bruttolista.

Vad händer efter att ni har utbytt avtalskraven?
– Då börjar vi förhandla, sen är det som alltid med kollektivavtalsförhandlingar att de går i snigelfart tills vi vet vad märket blir. När industrin har sagt sitt så går det alltid lite fortare, säger Johan Lif.

Avtalen som gäller löper ut i mars månad men förbundet räknar inte med några slutförhandlingar förrän i maj.

– I den allra bästa av världar har vi ett avtal på plats i mars men jag vill ha realistiska krav på det. 

Hur förbereder du dig för förhandlingarna?
– Dels genom delegationsmöten men sen är det också mycket skrivarbete med att ta fram texter och gå igenom alla avtalen, det är mycket som ska bli rätt. Alla förändringar måste införas konsekvent och avtalen är komplexa. De har tillkommit över många års tid och petar man i en del så får det inte förändras i en annan del.

Vidare gäller det att fundera över hur förbundet ser på de olika kraven, och tänka taktiskt framåt. Men även att komma fram till var förbundet har gemensamma intressen med motparten, berättar Lif.

– Förbättrade villkor ligger i båda parters intresse eftersom företagen vill kunna fortsätta attrahera personal till mediebranschen och bibehålla konkurrenskraften.

Fler avsnitt
Fler videos