Nya hot om att stänga ner medier i Belarus

15 september, 2020

Dussintals lokala nyhetssajter blockeras redan för internetanvändarna i Belarus. Nu kommer det nya hot från regimen om att blockera ännu ett av de största oberoende nyhetsmedierna.

Journalisten berättade igår om företaget Sandvine, med djupa svenskkopplingar, som hjälper regimen i Belarus att både blockera och övervaka internet. Nu vill amerikanska senatorer att man undersöker företaget, skriver Bloomberg.

Samtidigt rapporterar Committee to protect journalists (CPJ) att nya hot om att blockera oberoende nyhetssajter kommer.

Exempelvis har myndigheter varnat Tut.by att de kan komma att stängas ned, berättar chefredaktören Maryna Zolatava.
Tut är en av de största oberoende nyhetsförmedlarna i landet.

Redan i augusti rapporterade Belarus journalistförbund att en rad internationella nyhetsmedier och sajter blockerades i landet, men även sociala medier, mejlprogram och privata nätverk.

CPJ listar nu Belarus som ett av de tio länder i världen som censurerar och blockerar information allra mest.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies