Nya domstolsreglerna – detta gäller
Sedan tidigare har det varit förbjudet att fotografera inne i rättssalen. Från och med den 1 juli utökas förbudet till att även gälla fotografering in i rättssalen, samt att använda elektronisk utrustning som kan störa ordningen eller ta upp bild i rättssalen.
Klart är att reglerna kan få påverkan för journalister. Det gäller inte bara själva förbudet att fotografera in i rättssalen, utan även det faktum att all elektronisk utrustning för åhörare ska vara avstängd i rättsalen.
Ett förbud som gäller såväl mobiltelefoner, surfplattor, datorer som smarta klockor. Utrustning som enbart kan ta upp ljud, till exempel diktafoner, får fortsatt användas.
”Elektronisk utrustning som kan störa ordningen eller användas för att ta upp bild, och som åhörare har med sig i rättssalen, ska som huvudregel vara avstängd och undanstoppad”, skriver Sveriges domstolar.
Det här betyder bland annat att det kan bli svårare att liverapportera från en rättegång. Rätten har dock möjlighet att göra undantag från förbudet, ett sådant beslut fattas inför varje förhandling.
Stefan Mattsson, bildredaktör på Aftonbladet, förstår varför man har tagit det här beslutet.
– Det finns andra aktörer än gammelmedia som tar bilder på folk som går ut och in ur rättssalar. Så det är skydd för dem, men det drabbar samtidigt oss, säger Stefan Mattsson.
Har ni pratat specifikt om hur ni löser detta?
– Nej, det har vi inte än, säger Stefan Mattsson.
Eric Rosén som är biträdande redaktör på Aftonbladet uppger till Journalisten att de naturligtvis avser följa de regler och lagar som finns.
– De nya reglerna innebär möjligen att vi skickar fotograf till färre rättegångar och häktningsförhandlingar, men påverkar inte vår rapportering i övrigt, säger Eric Rosén.
I dagsläget utgår Aftonbladet i från att man kommer kunna fortsätta med liverapportering även efter 1 juli.
– Om det visar sig att möjligheten att göra undantag för journalister inte fungerar som tänkt så är det förstås ett problem. Men vi vill avvakta och se, och förutsätter i det här skedet att det kommer att fungera, säger Eric Rosén.