Ny våg av arresteringar i Turkiet

11 augusti, 2017

En ny våg av arresteringar av journalister har inträffat i Turkiet.  Arresteringsorder på 35 journalister har utfärdats.

I arresteringsordern anklagas journalisterna för att ha installerat krypteringsappen ByLock  på sina telefoner. Myndigheterna menar att appen är ett bevis för att man är medlem i Gülen-rörelsen. Alltså den röresle som anklagas för att ha lett fjolårets misslyckade kupp i Turkiet.

I praktiken betyder arresteringsordern att man kriminaliserat användandet av krypteringsappen.

- Att klumpa ihop alla ByLock-användare och de som har kontakt med dem som kriminella, är totalt olagligt, säger Johann Bihr, ordförande för Reportrar utan gränsers östeuropakontor, i en kommentar.

Nio journalister och medarbetare har hittills arresterats enligt arresteringsordern, uppger RSF.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

SVD söker medarbetare

Journalistfonden stipendier
Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies