Ny sajt ska öka offentligheten

18 februari, 2013

Offentlighetsprincipen fungerar inte som den ska. Det slår organisationen Utgivarna i dag fast, och lanserar en sajt för ökad offentlighet.

Branschorganisationen Utgivarna (som ägs av SVT, SR, UR, Nyhetsbolaget, TU och Sveriges Tidskrifter) har begärt ut statistik från domstolsverket som visar att svenska myndigheter i 950 fall av 2 400 felaktigt nekat till att lämna ut allmänna handlingar.

- Det är tråkigt att det är så fortfarande 2013. Man trodde att det hade hänt mer, kommenterar Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter.

Vad tror du det beror på?

- Okunskap kan jag tänka mig, att man inom myndigheterna inte utbildar sin personal i offentlighetsprincipen.

Som ett motmedel lanserar Utgivarna i dag sajten Allmanhandling.se, som ligger under utgivarna.se.

- Sajten ska stärka alla som behöver hjälp med offentlighetsprincipen. Det är viktigt att alla kan offentlighetsprincipen. Vill vill att man ska kunna använda sin demokratiska rättighet och faktiskt granska myndigheterna, säger Jeanette Gustafsdotter.

På Allmanhandling.se finns dels fakta om offentlighet, dels sökbara domar. Vissa prejudicerande domar från bakåt i tiden finns inlagda, och arkivet fylls löpande på med samtliga nya domar som rör offentlighet.

Samtidigt lanseras i dag sajten Utgivarna.se, med länkar till mediedebattörer och branschmedier och en egen omvärldsanalytiker, Tobias Lindberg, som sätter branschaktuella frågor under luppen.

- Man ska kunna gå in på sajten och veta att allt aktuellt ligger här, att man blir uppdaterad.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies