Ny PO-anmälan från kungafamiljen

9 maj, 2014

MEN-fällning Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill uppskattade inte Expressens publiceringar från deras smekmånad på Seychellerna. Pressens opinionsnämnd avslår dock prinsessans PO-anmälan.

Expressen publicerade den 14 och 15 juni förra året flera bilder på det nygifta paret i badkläder, under förstasidesrubrikerna "Maddes lyxiga smekmånad" och "Maddes och Chris okända sidor". Publiceringarna anmäldes av prinsessan Madeleine genom hovmarskalk Svante Lindqvist.

Bilderna var enligt PO-anmälan närgångna, tagna utan samtycke och innebar en allvarlig kränkning av prinsessans personliga integritet.

Expressen försvarade sig bland annat med att prinsessan samma dag som den första publiceringen själv valt att lägga upp en strandbild från smekmånaden på Facebook.

PO Ola Sigvardsson anser att ärendet väcker flera viktiga princip- och definitionsfrågor - som vad ett allmänintresse är och vem som bestämmer när en prinsessa är privat. PO landar i slutsatsen att Expressen bör klandras eftersom bilderna inte har ett så starkt intresse att de motiverar det intrång i privatlivet som publiceringen inneburit. PO pekar bland annat på att paret sökt avskildhet för att slippa uppmärksamhet och på att exponeringen i tidningen var omfattande.

Pressens opinionsnämnd har också förståelse för parets önskan om att få vara i fred, men konstaterar samtidigt att varken bilderna eller texterna i Expressen innehåller några inslag "av särskilt integritetskränkande slag" eller några ogrundade spekulationer. Publiceringarna har inte gått över den gräns som medför att Expressen ska anses ha brutit mot god publicistik sed, slår PON fast.

Hovet har tidigare PO-anmält flera tidningar för publiceringen av Elisabeth Ohlson Wallins fotomontage "Kungamiddagen". Också då friades tidningarna av PON.

Taggar: Hovet, PON

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies