Gå direkt till textinnehållet

Ny fond för journalistiskt samarbete i EU

Internationella Pressinstitutet och Europeiska centret för press- och mediefrihet startar en ny fond till stöd för journalistiskt samarbete över landsgränserna inom EU.

Fonden #IJ4EU, Investigative Journalism for Europe, kommer att dela ut bidrag om upp till 50 000 euro till enskilda projekt där undersökande journalister samarbetar över landsgränserna om granskningar som har allmänintresse i flera länder. Fonden kommer att dela ut upp till 450 000 euro under 2018, och sista dag för att ansöka är den 3 maj.

Syftet med fonden är att stärka samarbeten mellan EU-baserade journalister och nyhetsdeskar som arbetar med ansvarsutkrävande granskningar av makten, och därmed bidra till att de rättsstatliga och demokratiska funktionerna upprätthålls.

Internationella Pressinstitutet uppger att medier utanför storstadsområden samt i länder där den granskande journalistiken är hotad kommer att premieras. En av förutsättningarna för bidraget är att målsättningen är att publicera under 2018.

”Undersökande journalistik, som är en grundläggande service i alla fungerande demokratier, är under press i hela EU”, säger Barbara Trionfi, chef för Internationella Pressinstitutet i en kommentar.

”Finansiellt stöd till granskningar är ett sätt att garantera att information om korruption, ekonomisk brottslighet, miljöhot och brott mot de mänskliga rättigheterna når allmänheten. Eftersom sådana undersökningar sällan är begränsade till en enskild stat, är det viktigt att journalister arbetar över gränserna. Vi är stolta över att fonden #IJ4EU kommer att bidra till sådana möjligheter”, säger Barbara Trionfi.

Fler avsnitt
Fler videos