Gå direkt till textinnehållet

Ny anmälan mot UDs handläggningstid

Justitieombudsmannen kräver svar från Utrikesdepartementet efter ytterligare en anmälan om utlämnande av handlingar. Den senaste gäller webbtidningen Europaportalen som fick vänta i fyra månader på beskedet att de begärda handlingarna inte fanns.

Som Journalisten berättat tidigare ber JO att UD ska yttra sig om lång handläggningstid i två fall, där EU-parlamentarikern Carl Schlyter samt en journalist på TT anmält UD för brott mot tryckfrihetsförordningens krav på skyndsam hantering vid utlämnande av allmän handling.

Nu har ytterligare en anmälan inkommit, från webbtidningen Europaportalen.

Av anmälan framgår att Europaportalen den 24 oktober 2012 begärde ut korrespondens mellan regeringen och Swedish Match samt mellan Kreab och regeringen. Det dröjde nästan fyra månader innan Europaportalen den 15 februari fick beskedet att några sådana handlingar inte existerade.

Europaportalens chefredaktör Anders Selnes skriver i sin JO-anmälan: ”Att tvingas vänta närmare fyra månader på ett besked i ett ärende som dessutom saknar positiv substans och därmed borde varit tämligen enkelt att handlägga kan inte anses vara i enlighet med Tryckfrihetsförordningen och dess tillämpande regler. Att det inte finns något att lämna ut borde rimligen gått fort att konstatera.”

JO begär nu att UD ska yttra sig även över det nya ärendet, senast den 28 mars.

Fler videos
Fler avsnitt